фото: Инстаграм

Двојките кои имаат потешкотии во зачнувањето лесно губат од вид колку е важно да ги негуваат своите односи. Повеќето од тавите врски минуваат низ фазите на подемот и падот, во однос на атрактивноста и ентузијазмот. Природно е дека постојат моменти кога вие или вашиот партнер сметате дека врската повеќе не е блиска како што била порано, или дека не добивате поддршка каква што се добивале претходно.

Самата состојба за (не)добивање на дете има длабок ефект врз односот на двојката, и ова е уникатно за секој пар поединечно. Повеќето двојки не се подготвени за емоционален пресврт во соочувањето и прифаќањето на ситуацијата, ниту за третманот што следува. Ова може да влијае на двојките на начин на кој тие дури и не замислувале, на пример, преку социјален или финансиски притисок, чувство на изолација, одлуки во кариерата (прашањето: дали прифаќам повеќе стресна работа или промоција?). Исто така, партнерството може да се развие така што двојката ќе продолжи и ќе расте заедно, како и да научи повеќе за животот и себеси преку ова патување.

Исто така, постои емотивен стрес при донесување важни одлуки, особено за должината и типот на третманот или за преговорите за тоа што понатаму во случај третманот да не успее. Двојките можат да се чувствуваат како да се чека нивниот живот, дека ова искуство, процесот на лекување и потребата за дете ги проголтува.

Паровите различно одговараат на тешкотиите на животот што ги носи неплодноста

Паровите, исто така, може да се најдат во различни фази на носење одлуки во однос на тоа дали сакаат или не да добијат дете и затоа имаат различни ставови во однос на третманот во тој момент. На пример, кога едниот партнер сака да ги проба сите опции, додека другиот сака да го прекинат лекувањет.

Некои двојки сметаат дека нивниот однос е зајакнат со заеднички фокус на ситуацијата и дека тоа ќе ги приближи; тие чувствуваат дека можат да работат заедно како тим во својот фокус на третманот, што резултира во верувањето дека нивниот однос може да издржи идни кризи со кои може да се соочат. За многу други парови, постојаниот стрес и разочарувањето може да бидат катастрофални и можат да бидат изолирани едни од други, како и од остатокот од светот.

Мажите и жените ретко комуницираат за мисли и чувства за плодност на ист начин. Жените често се повеќе сакаат да разговараат, а понекогаш и се вртат во еден маѓепсан круг со своите мисли на различни тешкотии во однос на третманот. Мажите често ги чуваат емоциите во себе и вашиот партнер најчесто испраќа порака дека тие нема или не може да разговараат за овие нешта.

Жените сакаат да разговараат, мажите се повлекуваат

Жените често имаат некој вид на ослободување кога зборуваат за своите искуства со партнерот, пријателите и / или семејството. Меѓутоа, кога мажите се загрижени, нивните машки пријатели понекогаш може да покажат малку разбирање. Ако двојката има проблеми поради машкиот фактор, може да се чувствува потребата да се задржи оваа тајна од семејството и пријателите. Жените се со поголема веројатност да бараат психолошки советници во текот на овој период, бидејќи потребата да ги изразат своите чувства и да добијат поддршка е поголема, особено ако не се во состојба да се свртат кон пријателите и семејството. Не е невообичаено за жените да бидат заштитнички настроени во период кога е во прашање партнерот и да чувствува дека треба да се справи сама со својот гнев и фрустрација, за да не се продлабочи чувството на срам и неадекватност на партнерот.

Комуникација е клучна за секоја успешна врска, особено кога двојката доживува голем стрес во животот како што е неплодноста. Повеќето парови мислат дека разговорот во врска со плодноста е и емотивно и физички исцрпувачки, па затоа е важно да се почитува начинот на кој некој ќе одлучи да се справи со неа.