Цвеклото е сладок корен, зеленчук полн со изненадувачки лековити својства и здравствени ефекти за човечкото тело. Тоа е природен антианемичен, антибактериски, антипиретик, антиоксиданс, антисклеротичен, детоксикатор, диуретик. Богат е со нитрати, кои телото ги претвора во азотен оксид – соединение што ги релаксира и проширува крвните садови, претворајќи ги во „автопати“ за нашата крв збогатена со хранливи материи. Слаткоста на овошјето доаѓа од јаглехидратите, особено од сахарозата. Поради своите нутриционистички својства и богатството со витамини и минерали, цвеклото може да го регулира крвниот притисок, да го намали ризикот од срцеви заболувања, да го прочисти црниот дроб, да третира анемија и да го подобри варењето и празнењето на дебелото црево. Во принцип, ја зајакнува отпорноста на организмот.

Ги регулира циркулацијата и крвниот притисок
Богатството на нитрати и високата концентрација на витамини и минерали ја квалификуваат цвеклото како одличен регулатор на протокот на крв. Бидејќи ги релаксира и шири крвните садови, цвеклото може да ја подобри циркулацијата, но и да го регулира крвниот притисок. Мала студија направена во 2012 година покажа дека 13 мажи кои пиеле само една чаша сок од цвекло го намалиле систолниот крвен притисок, а три часа подоцна е забележано помалку згрутчување на крвта, во споредба со луѓето кои пиеле вода.

Го намалува ризикот од срцеви заболувања
Цвеклото не само што има потенцијално позитивно влијание врз крвниот притисок. Ова овошје е богато со растителен алкалоид наречен бетаин, како и фолна киселина. Овие две состојки работат заедно за да го намалат нивото на хомоцистеин во крвта. Хомоцистеин е аминокиселина формирана од метилација на метионин. Зголемувањето на нивото на хомоцистеин го зголемува ризикот од несакани кардиоваскуларни заболувања, пред се артериско оштетување и срцеви заболувања. Патем, цвеклото е богато и со беталаини, во моментов се испитува збир на моќни антиоксиданти и антиинфламаторни лекови кои се борат против хронични болести поврзани со слободни радикали и воспаленија, како што се срцеви заболувања, дебелина и дејството на цвеклото како „борец“ против ракот.

Го прочистува и регенерира црниот дроб
Нашиот црн дроб работи напорна работа за прочистување на крвта и „детоксикација“ на организмот. За да и ја олесниме оваа работа, можеме да ја третираме со дел од цвекло секој ден. Истражувањата покажуваат дека бетаинот, аминокиселина која се наоѓа во цвеклото, може да помогне во спречување и намалување на акумулацијата на маснотии во црниот дроб. Студиите врз животни, на пример, покажаа дека на стаорци кои добиле сок од цвекло, има поголемо ниво на детоксикациони ензими во крвотокот. Од друга страна, истражувањето спроведено на лица со дијабетес покажало дека бетаинот ја подобрува функцијата на црниот дроб, малку го намалува холестеролот, а исто така влијае и на намалувањето на црниот дроб.

Природен лек за анемични луѓе
Недостаток на црвени крвни клетки или хемоглобин во крвта е придружен со состојба наречена анемија. Хемоглобинот е протеин богат со железо и поради него крвта е црвена. Затоа, на луѓето кои страдаат од анемија од дефицит на железо им се препорачува да воведат цвекло на менито, бидејќи е многу богато со железо. Имајќи предвид како влијае на нашите крвни садови, цвеклото ќе ни помогне да внесеме повеќе кислород во организмот. И за возврат добиваме зголемување на бројот на црвени крвни клетки во телото.

Цвеклото се грижи за нередовно празнење на дебелото црево

Еден начин да се надминат неправилностите на столицата и запекот е храна богата со растителни влакна, како цвекло. Чаша сок од репка има околу 4 грама диетални влакна, особено нерастворливи влакна, кои помагаат да се намали ризикот од запек, хемороиди и дивертикулитис. Исто така, се покажа дека бетаинот, со кој се богати цвеклото, го подобрува варењето на храната. Секако, треба да се земе предвид дека нашата урина не е единственото што ќе ја смени бојата поради цвеклото на менито. Не грижете се ако забележите дека столицата е со различна боја. Ова важи за период од 24 до 72 часа по оброкот во кој биле вклучени цвеклата.           А.Н.