Родителството вклучува голем број предизвици, а треската кај бебето, особено ако е висока, е еден од најстрашните симптоми за родителите. Без оглед колку се грижите за вашето дете и неговото здравје, сосема е нормално и се очекува дека во периодот кога тој сè уште гради имунитет, во одреден момент тој сепак ќе се разболи и ќе има треска.

За да не паничите, потребно е да се запознаете со она што се смета за покачена температура, што ја предизвикува, како правилно да се измери и како да се спушти. И, конечно, кога е потребно да го однесете детето на лекар.

Која е нормалната температура кај децата и како правилно се мери?
За точно мерење на телесната температура, најдобро е да набавите класичен дигитален термометар во која било аптека. Можеме да ја измериме температурата ректално, под пазувите или орално со дигитален термометар, но кај бебињата е најлесно и најточно да се измери ректално.

Прво е потребно да се дезинфицира термометарот со сапун и вода или алкохол. Ставете го бебето на стомак или грб, со нозете свиткани кон градите. Нанесете мала количина вазелин на горниот дел од термометарот и полека ставете го во аналниот отвор на бебето.

Држете го онолку минути колку што е наведено од производителот во упатството за термометар, односно додека не слушнете звучен сигнал, а потоа извадете го и прочитајте ја температурата.
Други видови на термометри што можат да се користат, но се многу помалку точни, се тимпаничен (кој ја мери температурата воувото), термометри во форма на лента што се поставени на челото на бебето и бесконтактни термометри. Термометрите на жива се целосно исфрлени од употреба поради штетноста на живата.

Зголемена температура се смета за температура над 38 степени кога се мери ректално, во увото или на челото или над 37,2 степени кога се мери под пазувите.

Кои се симптомите на треска кај бебињата?
Бебето може да може да се однесува поинаку, да биде понервозно и да плаче од вообичаеното.

Други симптоми може да вклучуваат: слаб сон, слаб апетит, губење интерес за играта
недостаток на енергија, па дури и летаргија, конвулзии и напади (фрази)

Кои се причините за треска?
Треската не е болест, туку симптом на состојба или болест. Најчестите причини за треска кај бебињата се: растење на заби – тогаш не е невообичаено температурата да се искачи на 38,5 степени, но не треба да ги надминува овие вредности; изгореници од сонце или топлотен удар;прекумерно затоплување на бебето со облекување или покривање; вирусни инфекции; инфекции на увото или грлото; реакција на организмот на вакцината; пообилни причини се бактериски инфекции на уринарниот тракт, менингитис, пневмонија, сепса.

Како да се намали температурата и кога да се оди на лекар?
Она што дефинитивно треба да го направите е да се обидете сами да утврдите која е причината за покачената температура. Значи, ако процените дека бебето е премногу облечено, облечете го полесно, почекајте малку и повторно измерете ја температурата. Други чекори што треба да ги преземете се:

 • дајте му на вашето бебе доволно течности и внимавајте на знаци на дехидратација
 • дајте му храна на бебето ако има апетит
 • редовно и ноќе проверувајте го вашето бебе
 • не носете го бебето надвор додека не се намали температурата или закрепне бебето
  изладете го бебето туширајќи се со млака (во ладна!) вода
 • проветрете ја просторијата каде што престојува бебето
 • ако бебето е постаро од три месеци, можете да му дадете парацетамол или бруфен или супозитории засновани на парацетамол дадени ректално (особено ако бебето повраќа)
  Никогаш не давајте аспирин на деца под 12 години!
  Обавезно однесете го вашето бебе на дежурен педијатар ако го забележите следново:
 • Ако бебето е помладо од три месеци и има треска над 38 степени
 • Ако бебето е помеѓу три и шест месеци и има треска над 39 степени
 • Ако бебето има други симптоми, како што се осип
 • Ако температурата трае подолго од пет дена
 • Ако бебето одбие храна и течности
 • Ако температурата не падне дури и по парацетамол
 • Ако забележите знаци на дехидрираност – суви пелени, воспалени очи, недостаток на солзи при плачење
 • Освен ако не почувствувате дека ја контролирате ситуацијата                           Повикајте брза помош ако забележите некој од следниве симптоми:
 • Вкочанет врат
 • Осип, црвенило на кожата што не исчезнува кога ќе ја притиснете
 • Ако бебињата сметаат светлина
 • Ако бебето добие напад, конвулзии – фрази
 • Невообичаено ладни раце и нозе
 • Бледа или синкава боја на кожа
 • летаргија
 • екстремна вознемиреност или конфузија
 • отежнато дишење              Ал.Н.