Сувата слива беше прогласена за супер храна пред неколку години, која може да се мери со боровинките според нејзината антиоксидантна содржина. Нејзините плодови се највкусни презреени, откако ќе бидат фатени од мразот, а од нив може да се направат сирупи и џем. Оваа билка е ценета во народната медицина иако нејзината употреба денес е запоставена. За лековити цели, се користел плодот, цветот, лисјата, кората и коренот.Џемот најчесто се користи како дигестивно средство, а сокот од слива за олеснување на воспалението на непцата и грлото.

Се препорачува и јаболкото да биде постојано на трпезата. Поради изобилството на пектин, помага при губење на тежината. Спречува кариес, подобро е од четкање на забите, помага при ишијас, настинки, хемороиди, заболувања на кожата, болести на бубрезите и мочниот меур. Јадењето две јаболка на ден може да помогне да се спречи срцев удар.

Кајсија ја зголемува концентрацијата и одржува добар вид. Во најжешките и најсончевите позиции (на пример, по јужниот ид на куќата) можете да засадите кајсија. Неговите плодови помагаат при сувост на грлото и  замор, отежнато концентрирање и спречуваат катаракта. Неговите семиња се истражуваат како можен лек за рак, но некои сметаат дека е токсичен.

Дренките  се одлични за имунитет. Растат најдобро на варовнички почви, во топли и суви живеалишта што не се изложени на доцна мраз. Цветаат рано, во текот на февруари и март. Нејзините плодови се исклучително богати со витамин Ц, а се користат во подготовката на џем. Во народната медицина, чајот од цвеќињата, кората или лисјата се користат при дијареја и други дигестивни нарушувања.