Денес, веројатно не постои човек кој не користел повидон јод барем еднаш во животот. Тој е одличен антимикробен агенс кој се користи за дезинфекција на кожата, бидејќи работи против широк спектар на патогени: бактерии, вируси и габи.

Но, не секој знае дека растворот на јоден повидон исто така може да се користи како природна алатка за раст и зајакнување на ноктите.
Со тоа, за само еден месец, можете да ги направите ноктите посилни, поздрави, да се ослободите од кутикулите и да го забрзате растот на ноктите.
Сè што треба да направите е да нанесете раствор на јод повидон, или да ги „излакирате“ ноктите со јод, пред да одите на спиење навечер, со употреба на ушно стапче. Оставете го да делува преку ноќ.

Утрото ќе видите дека ноктите го апсорбирале јод, па дури и допирот ви станал посилен.

За да ги отстраните останатите траги од раствор од јод, користете обична паста за заби. Многумина веќе знаат дека пастата за заби, поради нејзината висока содржина на калциум, делува одлично врз ноктите, ги избелува и ги зајакнува.

Значи, со паста за заби, тријте ги ноктите со стара четка или четка за нокти, а потоа измачкајте ги рацете и ноктите со крема за разце, а уште подобро доколку имате масло од кокос.

Постапката можете да ја повторите 1-2 пати неделно, но не почесто. Повторете ја постапката двапати неделно, се додека вашите нокти не престанат да апсорбираат јод кога го нанесувате.

Кога ќе забележите дека наутро јодот останал на ноктите и повеќе не се апсорбира, тоа значи дека има доволно во вашето тело и треба да се одморите од негово нанесување.

Ал.Н.