Тој има малку калории, но е богат со многу важни хранливи материи, вклучувајќи протеини, диетални влакна и железо. 28g сув вргањ содржи приближно: 105 калории
14g јаглехидрати, 7g протеини, 0g масти, 7g диетални влакна, 5mg железо (28% препорачана дневна доза).
Покрај овие хранливи материи, печурката содржи витамини А и Ц, како и калциум.

Корисни својства на печурките
Помага во намалување на телесната тежина. Вргањот има малку калории и е полн со протеини и растителни влакна, па затоа е непроценлив кога треба да се намалат вишок килограми. Влакната се движат недопрени преку гастроинтестиналниот тракт, промовирајќи чувство на ситост и го контролираат вашиот апетит. Протеините, од друга страна, можат да придонесат во процесот на слабеење на неколку начини. Тие ги намалуваат нивоата на одредени хормони кои го стимулираат гладот, како што е грелин, го зајакнуваат метаболизмот и го намалуваат внесот на калории.
Кога варите протеини, трошите повеќе калории отколку што правите со јаглени хидрати и масти, што значи дека кога консумирате храна богата со протеини како што се печурките, ќе завршите со помалку употребливи калории отколку што би користеле со високо-масна храна или јаглехидрати.

Го ублажува воспалението

Хроничното воспаление е поврзано со голем број здравствени проблеми, од ревматоиден артритис и астма до пептични улкуси. Исто така, се покажува дека придонесува за развој на хронични заболувања како што се карцином или срцеви заболувања.
Некои студии откриле дека печурките содржат моќни антиинфламаторни агенси, што може да помогнат во ублажување на симптомите на некои воспалителни заболувања.
Истражувањата за влијанието на вргањот врз хроничните заболувања кај животните,  покажало дека кај третираните глувци маркерите на воспаление се намалиле.

Може да ги уништи клетките на ракот на дебелото црево
Една од најимпресивните својства на печурките е нејзиниот потенцијален ефект врз ракот на дебелото црево. Всушност, некои студии откриле дека овие печурки содржат моќни соединенија кои можат да ги уништат клетките на ракот.
Студијата „ин витро“, објавена во списанието „Food and Function“, покажа дека екстрактот од вргањот може да предизвика смрт на клетките на ракот на дебелото црево кај човекот. Други студии, исто така, донеле слични откритија, а објавено е дека соединенија кои се наоѓаат во вргањот можат да го запрат растот и множењето на клетките на ракот на дебелото црево.
Покрај тоа, печурките се храна богата со растителни влакна и можат да дејствуваат како заштита од колоректален карцином. Неколку студии откриле дека зголемениот внес на растителни влакна може да биде поврзан со намален ризик од колоректален карцином.

Има висока содржина на антиоксиданси
Вргањот има голема содржина на антиоксиданти, соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали и спречуваат оштетување на клетките.
Полска студија открила дека вргањот има голема содржина на бројни антиоксиданти, вклучувајќи бета-каротин, аскорбинска киселина и ликопен. Антиоксидансите можат да го намалат оксидативниот стрес, кој е поврзан со создавање слободни радикали, па дури може да го намали ризикот од некои болести кои вклучуваат воспалителни нарушувања, како што се срцеви заболувања и карцином.
Покрај печурките, има и друга храна богата со антиоксиданти, вклучувајќи бобинки, артишок, црно чоколадо.

Го подобрува здравјето на органите за варење
Поради високата содржина на растителни влакна, вргањот може да го подобри здравјето на органите за варење, да спречи запек и да влијае на редовната столица.
Влакната се движат низ системот за варење, додаваат маса во столицата и го олеснуваат нејзиното исфрлање, а со тоа се ублажува запекот. Анализата на пет студии покажува дека диеталните влакна се ефикасни во зголемувањето на инциденцата на столицата кај лицата со запек.
Во меѓувреме, други студии откриле дека зголемениот внес на влакна во исхраната може да биде од корист кај повеќе болести кои влијаат на дигестивниот систем, вклучувајќи го и гастроезофагеалниот рефлукс, дивертикулитис и чир на пептик.

Одличен извор на протеини
28гр сушен вргањ содржи импресивни 7g протеини, што претставува фер удел на дневните потреби за протеини во само една порција. Поради својот месен, богат вкус, вргањот може да бидат корисен додаток во вегетаријанска или веганска чинија, обезбедувајќи не само подобар вкус, туку и многу протеини и железо.
Земањето доволна количина на протеини од протеинска храна, како вргањ, е неопходно за многу аспекти на здравјето, од одржување на мускулна маса до градење и регенерирање на ткивото. Како што споменавме порано, протеините исто така ја одржуваат тежината под контрола, додека одржуваат нормално ниво на шеќер во крвта и го подобруваат здравјето на мозокот и срцето.
Покрај печурките, месото, живината, мешунките, јајцата и оревите се исто така добри за зголемување на внесот на протеини.

Што е вргањ?
Исто така познат како дабова муска, вистинска муска, исто така под ботаничкото име Boletus edulis, вргањот е вид на јадлива печурка која расте низ Северната хемисфера, вклучително и делови од Северна Америка, Европа и Азија.
Печурките припаѓаат на еден вид габи кои живеат во симбиоза со дрвја. Габичното мрежно мрежно ткиво (мицелиум) е завиткано околу коренот на дрвото под земја, а плодното тело (кое испушта спори на размножување) се развива над земјата, во лето и во есен.
Вргањот се карактеризира со густо, бело стебло кое може да достигне висина од 7 – 25 см и темно кафеава капа, чиј дијаметар може да се движи од 5 см кај млади печурки до 30 см кај постари печурки. Покрај тоа, вргањот има земјен вкус што оди добро со многу јадења, од чорби до тестенини – како и другите печурки, на пример, лавовата грива.

Како да го користите вргањот?
Тој е неверојатно прилагодлива храна која може да разубави бројни јадења со својот уникатен вкус. Свежите печурки обично се прават на скара или се печат во рерната. Може да се додадат и во тестенини или рижото.
Вргањот знае да биде прилично скап, така што малку ги одвраќа луѓето. Сепак, подеднакво добра замена за свежите печурки се сушените или конзервирани печурки, кои се подостапни.
Сушениот и конзервиран вргањ може да се користи за да се подготви сос за меринг, како и чорби или супи. Потопете ги исушените печурки 20 минути во вода за да омекнат пред употреба.

Вргањ или шитаке?
Честопати се поставува прашањето кој печурки се подобри за конзумирање: вргањот или шитаке печурките? Постојат бројни разлики помеѓу овие два вида популарни печурки. Додека шиитаке најчесто се одгледува, вргањот е дива печурка затоа што за да се развие бара растение околу кое се вразува. Исто така, шитаке има вкус кој наликува на лук, а неговиот заземјен вкус е поблаг во однос на вргањот.
Во однос на исхраната, шитаке имаат помалку калории, но исто така и помалку железо и скоро половина од повеќе растителни влакна и протеини.
Сепак, двата вида печурки можат да бидат здрав додаток во исхраната. Неколку порции неделно и од двата вида печурки што ќе имате хранлива и добро балансирана исхрана, како и здравствена корист, која што и двете ја нудат.

Каде може да се најде вргањот?
Свежиот вргањ може да се најде во текот на летото и есента на земјата околу дрвјата, особено околу буковите и брезата. Важно е кога ќе ги соберете да ја избришете нечистотијата и да користите влажна крпа при чистењето; Избегнувајте директно миење во врела вода.
Меѓутоа, ако немате време за печурки (па дури и кога имате и не сте вешти во тоа) и се прашувате каде можете да купите свеж вргањ, одговорот е едноставен – во повеќето добро опремени продавници.
Изберете печурки кои се цврсти и неоштетени, и избегнувајте ги оние со дупки на „капата“, бидејќи ова е знак дека црв е присутен во нив. Погледнете и под капачето – ако има црни дамки или темно зелена боја, тоа значи дека печурките се презрели.
Може да најдете печурки и во сува и во конзервирана форма во повеќето продавници. Иако не се толку прилагодливи како свежите печурки, овие може да се користат за подобрување на вкусот и додавање на хранливи материи во различни јадења.

Историја
Вргањот е познат по многу различни имиња ширум светот. На пример, во Германија оваа печурка е позната како Штајнпилц, или камена печурка, поради нејзината цврстина, додека во Англија печурката е позната како пунџа заради својата форма и боја.
Другите имиња за вргањ вклучуваат „чеп“ во Франција, бела габа или бела печурка, во Русија и леб од верверица, во Холандија.
Во Италија се нарекува порцино, кое доаѓа од зборот свиња. Ова име е преземено од античките Римјани кои ја нарекоа оваа печурка свинска печурка.
Иако печурките се вообичаени во многу европски кујни, во другите делови на светот само се состојка во чорби, сосови, тестенини итн.

Мерки на претпазливост
Вргањот може да предизвика алергиска реакција. Доколку имате несакани ефекти после консумирање на печурки, престанете веднаш да јадете и кажете му на вашиот лекар. Избегнувајте вргањ во неговата сурова состојба бидејќи може да го иритираат желудникот. Исто така, имајте на ум дека стеблото понекогаш може да содржи црви. Ако ги исушите печурките, црвите ќе испаднат за време на процесот на сушење, но ако ги јадете сурови, отсечете ги рачките.
Покрај тоа, бидете внимателни сами да берете печурки и да избегнувате собирање во близина на индустриски зоолошки градини