Специјалистите советуваат децата за време на велигденските празници да земаат повеќе витамини – Ц, Д, Е, К, како и оние од групата Б.
За време на Велигден, потрошувачката на јајца расте нагло, но добро е да внимавате на преземените количини за да избегнете здравствени проблеми, вели доктор гастроентеролог Миглена Георгиева.
Според специјалистите возрасните луѓе можат да си дозволат две јајца на ден. Услов е дека немаат зголемен холестерол во крвта. За децата, препораката на специјалистите е да бидат многу внимателни. Прифатлива количина на насликани велигденски јајца е максимум по едно јајце на ден.

Што е најважно, за време на празниците, луѓето треба да се внимателни да не го менуваат драматично режимот на исхрана. Во однос на алкохолот се препорачува да се испие чаша квалитетно црвено вино, кое, меѓу другото, има и антиоксидантно дејство.
Преодниот период од зима кон пролет повикува на промена на исхраната која треба да биде здрава. Императив е да се консумира повеќе овошје и зеленчук, вклучително и бело и мисиркино месо. Задолжително е да се зголеми внесот на вода.
Совет на специјалистите е да земате повеќе витамини – Ц, Д, Е, К, како и оние од Б групата. За добар тон на телото неопходни се есенцијални минерали – селен, цинк, магнезиум. За да се обезбедат овие супстанции, може да се прифатат нутритивни материјали, кои во моментот се многу распространети.

Напролет, особено во сегашната состојба на пандемија, кога луѓето се дома, треба да се избегне зачестеноста на „полнење“ во фрижидер. Спасот е во храна со пониски калории. Се препорачува да се ограничат тестенините, маснотиите, белиот шеќер и чоколадите. Исто така, пожелно е да имате „тешки“, тешки супи, масни супи и слатки.

Фокусот на менито и на млади и на стари треба да биде зеленчук и овошје, рече Георгиева. Според зборовите, сега е време кога масовната посетеност мора да зазема млеко и млечни производи со малку маснотии, таратори, супи од домати. Loversубителите на месо, исто така, треба да се фокусираат и да се фокусираат на пилешко, зајак, јагнешко месо и бела риба. И бидејќи во бугарската традиција масата е задолжително да се леб, препораката на експертот е дека воопшто не е бела.