Навиките за јадење што ги усвојуваме на рана возраст ќе утврдат каква храна претпочитаме подоцна во животот. Сите понекогаш нудиме „брза храна“ на нашето дете, најмногу заради недостаток на време, но кои се работите што треба да ги избегнуваме?

Избегнувајте преработена и рафинирана храна, која содржи многу малку хранливи материи и нема хранливо богатство, туку само обезбедува енергија. Таканаречените празни калории не се потребни за никого, особено не за децата кои растат и се во фза на развој, чие тело и мозок се развиваат и им треба квалитетна храна “, објаснува нутриционистот Мирна Тромбетач.

Image result for smoki

1. Смоки
Најчесто содржи сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијален алерген на кикирики и / или разни прав и засилувачи на вкус. Нутриционистите предлагаат смоките да ги замнеите со житарка направена на база на пченка без сол и зачини, крекери со ориз или пченка без сол, филети од просо, амарант или житарки од цели зрна.

2. Мајонез
Содржи жолчка од јајце и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува во исхранара, наместо тоа се предлага на мените да се воведе јајцето. Постојат неколку вкусни и хранливи алтернативи на мајонез, како што е авокадо, кое поради својата одлична содржина на омега масни киселини може да биде одлична кремаста масна состојка во рецептите за каша за бебиња. Нутриционистите објаснуваат дека мајонезот во основа е направен од јајца кои се алергени.

3. Виршли
Преработен прехранбен производ направен од свинско и / или говедско месо, а во поново време и од пилешко, масно и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на протеини од месо во производот мора да биде најмалку 10%. Поради ниската содржина на протеини, не го класифицираат како хранливо вреден производ за деца. Виршлите и паштети, покрај тоа што содржат масти и сите видови други производи од месо, во никој случај не се погодни за деца бидејќи содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамати и сл.) кои можат да предизвикаат алергиски реакции.

Image result for children and pate

4. Паштета
Нутриционистите објаснуваат дека паштетата е производ на разни видови месо, машински откостено месо, масно и сврзно ткиво, црева и дополнителни состојки. Количината на протеини од месо во производот мора да биде најмалку 8%. Препораки за соодветна замена се кашите од месо, а подоцна и домашните паштети што се подготвуваат од парчиња зготвено месо, зеленчук, зачини и растителни масла и им се нудат на децата како нутриционистички комплетен оброк.

Image result for children and croasan

5. Пекарски производи
Повеќето од нив содржат бело брашно, што е изобилство на скроб кој обезбедува само енергија и квасец, што може да создаде непријатна надуеност, па затоа се препорачува целосно печен производ или леб со оброк, додека крофните, кроасаните и другите производи треба да се заменат со домашна бисквита.

Image result for children and sweets

6. Слатки
Рафинираниот бел шеќер не му дава на телото никакви важни хранливи материи. Сахарозата се наоѓа во храна како што се слатки, десерти и сокови, но овој шеќер често се крие и во некои намирници, како што се житарките за појадок, колачи, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук и разни готови супи и сосови, како што е кечапот. Прекумерната консумација на шеќер е главен фактор на ризик за расипување на забите, прекумерната телесна тежина и дијарејата кај децата. Слатките меѓу оброците го намалуваат апетитот и вашето дете не е гладно на ручек. Тие имаат лоши заби, можат да предизвикаат дебелина и нарушен метаболизам на гликоза.