Зелен лиснат зеленчук содржи пигмент хлорофил, кој му дава боја, и на нас кои го јадеме добро здравје и виталност. Тоа дури нè прави толку добри што нутриционистите го класифицираат зелениот зеленчук како супер храна. Содржи во секој зелен зеленчук, затоа не бегајте од зелка, спанаќ, зелена салата, брокула, боранија, краставица, кеaла, авокадо, грашок, аспарагус…

Нутриционистите велат дека ни требаат 200-300 милиграми хлорофил на ден за многу придобивки што ги прави – делува како природен потиснувач на глад, па затоа сме сити подолго по оброкот богат со зелен зеленчук; помага при регулирање на мирисот на телото при потење; го забрзува заздравувањето на раните; го подобрува движењето на дебелото црево и го подобрува варењето; го стимулира исфрлањето на токсините од телото; делува како антиоксиданс; го намалува отокот; одржува рамнотежа на нивоата на киселина и база во телото; помага да се создадат црвени крвни клетки.

Хлорофилот помага во регулирање на варењето на храната и обезбедува одличен извор на магнезиум, витамин К, витамин Ц, фолна киселина, железо, калциум и протеини, а истражувањата покажаа ветувачки резултати во спречување на канцерогени болести, пред се карцином на дебело црево кај мажи. Во исто време, диетата богата со нездрава храна го нарушува рамнотежата на pH во организмот, што го прави покисело, што може да доведе до несоница и зголемување на телесната тежина, а намалувањето на киселоста го намалува ризикот од воспаление, правејќи ги оние кои земаат хлорофил да бидат поздрави.

Можете лесно да го внесете во организмот – со чаша свеж зелен зеленчук сок наутро, и може да го најдете во течна форма, во аптеките и продавниците за здрава храна и да пиете неколку капки во чаша вода двапати на ден.                           А.Н.