Постои мислење дека ризикот од дијабетес е поголем ако редовно консумирате јајца. Дали јајцата се навистина толку штетни?

Кинеските научници дошле до овој заклучок откако анализирале 8.545 испитаници над 18 години од 1991 до 2009 година. Како резултат на истражувањето, тие навеле дека конзумирањето на повеќе од 38 грама јајца на ден го зголемува ризикот од дијабетес за 25 проценти, а повеќе од 50 грама за дури 60 проценти!

Дали јајцата се навистина виновникот?
Бројките се застрашувачки, но само на прв поглед. За време на годините на истражување, Кинезите почнаа да живеат многу подобро, а потрошувачката на јајца се зголеми двојно: од 16 грама по глава на жител на 32 грама на ден. Не само што почнаа да јадат повеќе јајца, туку се префрлија и на позападна диета: тие почнаа да пијат повеќе газирани пијалоци и да јадат брза, нездрава храна.

Сето ова заедно дефинитивно влијае на развојот на дијабетес тип 2, од кој тие почнаа да се разболуваат многу почесто. Дали е тогаш фер да се обвинува природен производ како што се јајцата за развој на дијабетес? Исто така, оваа врска помеѓу јајцата и дијабетесот не може да се објасни научно: за разлика од газирани пијалоци и брза храна, во јајцата нема ништо што придонесува за развој на дијабетес.

Но, постојат многу студии кои покажале позитивен ефект од јајцата. Во Јужна Кореја во 2017 година, направено е големо истражување врз население од 130 000 луѓе на возраст од 40 до 69 години. Заклучокот на тоа истражување – конзумирање на повеќе од 7 јајца неделно го намалува ризикот од метаболички синдром, кој е тесно поврзан со дијабетес тип 2. Овој синдром предизвикува дебелина, хипертензија, атеросклероза и нарушувања на толеранцијата на глукоза, вклучувајќи дијабетес мелитус. Исто така, се покажа дека конзумирањето јајца е поврзано со губење на вишок килограми и регулирање на нивото на холестерол. И ова не е единствената студија што го покажа тоа.

Јајцата не влијаат негативно ниту на холестеролот
– Не можете да дадете категорични изјави врз основа на резултатите од само една студија, вели д-р Михаил Богомолов, психоендокринолог и претседател на Руската асоцијација за дијабетес, за порталот Aif.ru.

Од друга страна, вели тој, има многу сериозни студии кои ги покажале придобивките од јајцата за луѓето со дијабетес тип 2. На пример, австралиски научници откриле дека конзумирањето до 12 јајца неделно не влијае негативно на холестеролот кај луѓето кои имаат предијабетес (метаболичка состојба во која нивото на шеќер е повисоко од нормалното) или дијабетес тип 2. Постојат и други слични студии.

– Постојат дури и сериозни докази за позитивен ефект на јајцата врз спречување на кардиоваскуларни заболувања. На пример, голема студија, исто така спроведена во Кина, покажа дека едно јајце на ден може да го намали ризикот од хеморагичен мозочен удар за 26 проценти, коронарна срцева болест за 12 проценти и ризик од смрт предизвикана од кардиоваскуларни болести – за 18 проценти – посочи  д-р Богомолов.

Има се повеќе истражувања кои покажуваат дека јајцата не се толку лоши за холестеролот, како што се сметаше претходно, па Американското здружение за срце и многу други здравствени работници ги отстранија препораките во врска со потрошувачката на јајца.

Јајцата се навистина извор на холестерол во нашата исхрана, но истражувањата покажуваат дека тој има мал ефект врз негативните нивоа на холестерол. Напротив, јајцата содржат фосфолипиди, што може да го зголеми нивото на добар холестерол, што го спречува развојот на атеросклероза.

Зошто јајцата се корисни за нашето тело?
– Покрај тоа, јајцата содржат многу корисни протеини, многу витамини и биолошки активни компоненти, вклучувајќи каротеноиди како што се лутеин и зеаксантин. Тие играат важна улога во заштитата од оксидација, воспаление и атеросклероза – додава Богомолов.

Јајцата исто така можат да бидат корисни за заштита од ковид 19, особено поради селенот што се наоѓа во жолчката. Некои студии покажаа дека поради недостаток на овој минерал, подложноста на инфекција е поголема.

Друга важна предност на јајцата е дека тие се ефтини. Тешко е да се најде друг производ што има толку корисни протеини како јајцето. Дури и Американското здружение за диети препорачува мелени јајца со домати. Наместо сол, додаваме лук во прав и други зачини и добиваме многу здраво јадење на нашата трпеза.  Ал.Н.