Храната што содржи свежо и кисела зелје може да биде корисна во борбата против COVID-19. Од друга страна, јогуртот исто така штити од коронавирусот, се вели во новата студија објавена во списанието „Clinical and Translational Allergy“, во која се испитува врската помеѓу смртноста од вируси и навиките за јадење на одделните нации.

Според научниците, оние кои консумираат многу јогурт или кефир, како Грција, Бугарија и Турција, пријавиле мала смртност од СОВИД-19.

Покрај ферментираните млечни производи, експертите веруваат дека храната што содржи свежо и кисело зелје може да биде корисна во борбата против коронавирусот, бидејќи ги намалува нивото на ACE2, што „помага“ вирусот да го зарази организмот.

Според европските истражувачи, ова може да објасни зошто земјите како Германија и Јужна Кореја, каде оваа храна е клучен дел од нивното мени, имаат помалку смртни случаи во пандемијата.

„Храната игра улога во имунолошката одбрана против COVID-19 и може да објасни некои од разликите забележани во епидемиолошката состојба во европските земји. Разбирањето на овие разлики и заштитните фактори, како што е храната, е клучно и може да помогне во контролата на ваквите епидемии. Сега ја сменив мојата исхрана, јадам сурова зелка три пати неделно, кисела зелка еднаш неделно, јогурт за појадок и избор на кисел зеленчук “, вели д-р Џенан Бускет, професор на Универзитетот во Монпелје во Франција и поранешен експерт на СЗО, кој го води истражувањето.

Според СЗО, има значително пониски стапки на смртност во Германија, како и во Австрија, Чешка, Полска, Словачка, Балтикот, Финска, Бугарија, Грција и Романија. Сепак, стапката на смртност е многу поголема во Белгија, Франција, Италија, Шпанија и Велика Британија.

Експертите во студијата велат дека храната може да биде клучна разлика меѓу народите. Во земји со мала смртност, луѓето обично консумираат големи количини на ферментирана храна, како што е кисела зелка или млечни производи. Богати се со антиоксиданти и се смета дека ги намалуваат нивоата на клучен ензим наречен ACE 2. Тој е прикачен на клетките во белите дробови што COVID-19 ги ​​користи како влезна точка во телото.

Научниците веруваат дека ферментираната храна може да дејствува како природен блокатор на вируси.

„Откривме дека одредена храна може да ја намали активноста на ACE2. На пример, ферментираните млечни производи се препознаваат како природни инхибитори на ACE2. Коронавирусот се врзува за ACE2, предизвикувајќи оксидативен стрес, воспалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментираната храна има моќен антиоксиданс ефект и може да заштити од сериозен COVID-19 “, вели д-р Баскет

Н.Д.