дома Живот 10 највпечатливи имиња за момчиња и девојчиња

10 највпечатливи имиња за момчиња и девојчиња

1082

 

Се повеќе и повеќе родители решаваат на детето да му дадат невообичаено име, што не е карактеристично за нашето подрачје. Традиционалните и вообичаени имиња како Елена, Александра, Марија, Никола, Јован паѓаат во заборав, а девојките и момчињата добиваат единствени и звучни имиња, кои често не бараат прекари.

Но, не е лесно да се избере име кое не се користи или спомнува често, но звучи убаво и не е премногу чудно или сосема страно за земјата во која живееме. Затоа ви ги донесуваме петте најубави имиња за девојчиња и пет за момчиња, за што се сигурни дека не ги среќавате на секој чекор, но сепак имаат прекрасни значења и се многу специфични.

ПЕТ ИМПЕРАТИВНИ ИМИЊА ЗА ДЕВОЈКИ:

1. Геа: Ова име доаѓа од грчкиот збор “gea” кој ја означува земја. Во грчката митологија, Геа била Мајка Земја и божицата на плодноста, а потекнувала од Хаос. Друга алтернатива на ова име е Геј.

2. Арија: Ова име значи лавица на два древни јазици, арамејски и хебрејски. Сепак, во персиски и индиски, тоа означува нешто што е “благородно и чисто”. И, исто така, интересно е што во изговорот наликува на зборот “арија”, што веднаш асоцира на музиката.

3. Тила: Ова е име од германско потекло и е варијанта на популарното име Матилда. Преводот е “добра”.

4. Ливиа: Ова име, како Лива или Ливиа, има неколку значења. Пред се тоа е верзија на името Оливија, иако се појавува од античките римски времиња како посебно, што значи “круна” или “крунисан”. Други извори, сепак, велат дека ова име, исто така, го има значењето на “сива, синкава”. Интересно, една од најмоќните жени во древниот Рим била наречена Ливиа, и е позната како Јулија Август. Името Ливиа е често во Унгарија.

5. Амелија: Ова име има неколку интерпретации. Најпрво, тоа е познато како име од германско потекло, што значи “напорна работа, напредок, трудољубивост”. Но, други извори велат дека тоа е женска верзија на муслиманското име Амил и значи “дама”. Интересно е тоа што ова име е едно од петте најпопуларни во целиот свет.


ИМИЊА ЗА МОМЧИЊА:

1. Тибор: Ова име е најчесто во Унгарија, Словенија и Романија. На старословенски јазик ова име било “свето место”, а словенечката верзија на ова име Шчибор значи некој кој е “воин, војник”.

2. Виго: Ова име е скратената форма на името Вигор, која е од латинско потекло и значи “животна сила”. Но, името Виго е исто така познато во Скандинавија, каде што значи некој кој е “посебен”, кој е визионер и сосема уникатен.

3. Оскар: Ова е име со многу интересно значење, потеклото произлегува од стариот германски збор “оска”, кое е име на нивниот бог со зборот “гар” што значи “копје”. Така стигнуваме до буквалното значење – “Божјо копје”. Исто така може да биде и англо-саксонска форма на стариот германски збор “Аннгсар” во смисла “Синот Божји”.

4. Идрис: Во една верзија, ова е името од арапско потекло и означува некој кој е пророк, преведувач. Всушност, станува збор за Идрис, човекот кој бил пророк во исламот и за кој се вели дека е првиот човек на земјата кој го напишал пенкалото. Од друга страна, ова е велшки име и се преведува како “страстен господар”.

5. Јона: Ова е библиско име и буквално се преведува како “гулаб”. Инаку, Јона бил старомоден пророк кој преживеал три дена во утробата на китот.