Во многу земји, а особено во оние што го засноваат својот БДП главно на туризмот, сè повеќе луѓе размислуваат за започнување на туристичката сезона. Некои го прават тоа многу внимателно и бавно, а некои прават одредени предвидувања без официјално оправдување.

Сведоци сме на разни информации споделени на социјалните мрежи, што доведува многу туристи во незавидна ситуација, па затоа често не ни знаат дали ќе одат на одмор или не. Сето ова е разбирливо ако ги следите вестите и прочитате дека на плажите ќе има задолжително растојание од неколку метри, поради обврската за социјална дистанца, што е една од најважните мерки за да се спречи ширењето на коронавирусот. Потоа прочитавме дека Италијанците сфатиле како да го сторат тоа, и понудија концептуално решение што многу туристи не го сакаат.

И тогаш ја имаме другата крајност. Има луѓе кои се шегуваат за претстојната летна сезона во Грција, на пример. Така, имавме можност на социјалните мрежи да видиме дека туристите ќе бидат должни да чекаат додека не дојде нивниот број, за да влезат во морето и дека ќе можат да останат таму одредено време и слични шеги.

Сепак, едно е сигурно. Сè уште немаме официјални податоци за тоа дали ќе биде можно да се оди на одмор во некоја од соседните земји и како ќе изгледа патувањето. Поточно, сè уште не знаеме што мора да му претходи, а во врска со документацијата што мора да се подготви, и како ќе изгледа враќањето во нашата земја, односно дали туристите ќе бидат обврзани да бидат во изолација или не. Значи, можеме само да претпоставиме, но додека не добиеме информации од официјалните институции, сите тие приказни паѓаат во вода.

И покрај фактот дека сè уште не е познато како ќе изгледа патувањето надвор од границите на нашата земја и дали воопшто ќе биде во туристичка смисла, можеме да претпоставиме кој вид сместување во моментов е побезбеден.

Имено, многу од нашите туристи претходно го поминуваа летото во приватно сместување. И тоа е доста прифатливо финансиски, прво, а потоа и се чувствуваат попријатно, бареам според резултатите од истражувањата на компанијата AirBnb.

Меѓутоа, во време кога вирусот го разори светот, многу земји кои се фокусирани на туризмот ставааt акцент на хотелското сместување. Од службениците на хотелите се бара целосно да ги почитуваат упатствата, пред сè во однос на хигиената, бидејќи во спротивно нема да им биде дозволено да ги отвораат своите простории за гостите.

Во некои земји, хотелските капацитети многу активно се подготвуваат за претстојната сезона, бидејќи има очекувања дека ќе започне наскоро.

Неизвесно е дека, пред сè, и најважно е дека мора да се следат јасните упатства за хигиена и социјално дистанцирање. Во таа смисла, хотелите во повеќето земји повеќе нема да организираат all inclusive, шезлонгите покрај базенот и на плажите мора да бидат поставени на пропишано растојание, како и масите во ресторани.

И светски познатиот сајт за изнајмување сместување неодамна излезе со препорака да се почитуваат многу ригорозни мерки. Меѓу другото, се наведува дека мора да поминат 3 дена помеѓу сместувањето на гостите во иста единица.

Посебно внимание во препораките се посветува на прописите поврзани со одржување на хигиената. Целта на воспоставување на две иницијативи, со кои ќе се подобри квалитетот на услугите што се обезбедуваат преку оваа платформа, е „Ербнб“ да се докаже како успешен правен субјект во борбата против пандемијата.

Од друга страна, има спротивставени коментари за тоа. Многу сопственици на сместувачки капацитети, кои ја користат оваа платформа, веруваат дека тоа ќе има влијание врз нивниот бизнис во негативен контекст, бидејќи барањата за набавка на производи за хигиена се големи. А сепак, тие тешко дека ќе можат да ја зголемат цената на сместувањето.

Затоа останува прашањето дали туристите сепак ќе се обратат кон хотелите во текот на претстојната сезона, како побезбедна опција во овој момент или сепак ќе користат приватно или AirBnb сместување.