СИЛВИ ПЕЦАКОВСКА, ЖЕНАТА КАМЕН Моето име е еден Цвет- Живот , со...

Разговараше: Валентина Ѓоргиевска Парго  Му вдахна живот на каменот. Го оживеа цветот од камчиња. Ја збогати  македонската уметност со едно вредно уникатно дело, изработено од...

СОТИР ЧАУШЕВСКИ: Во душата се собрала и тага и радост, е, кај мене тие...

Разговараше: Валентина Ѓоргиевска Парго  Ресенскиот автор Сотир Чаушевски на поетските манифестациите кои се одржуваат во земјава изминативе години освојува бројни награди, а Ресен и културниот...

САФЕТ КАМБЕР, НОВИНАР И ФИЛМСКИ РАБОТНИК: Бев дел од епските моменти на нашата земја,...

Валентина Ѓоргиевска Парго Бил дел од филмовите на славниот Емир Кустурица, од театарот на легендарниот Рахим Бурхан, известувач - новинар од осамостојувањето на Македонија, но,...

АНИТА БОШКОВА: Криминолог со поетска душа!

Пишува: Валентина Ѓоргиевска Парго Меѓу поуспешните современи Македонки е и Анита Бошкова, магистер на Правни науки од областа на криминологијата, со магистерска теза на тема „Полов...

МЕГАИНТЕРВЈУ СО ДАРИНКА ВЕЛКОВА ВЕСЛИЕВСКА: “ЖАР” е Желба, Амбиција и Радост  да блеснат децата...

Разговараше: Валентина Ѓоргиевска Парго  Граѓанското здружение ЖАР ПРЕСПА последниве години е еден голем културен предизвик на градот Ресен. Дотолку повеќе што со својата дејност е...

ЕКСКЛУЗИВНО СО БОРО АРСОВСКИ, АКАДЕМСКИ СЛИКАР: Сум исполнил се, ако бидам “трошка” во иднината на...

Валентина Ѓоргиевска Парго  Да се разговара со академскиот сликар Боро Арсовски во моментов е големо задоволство и новинарска чест, ако поводот го врземе особено за...

РАШЕЛА ГИНОВА-КАРАФИЛОСКИ: Мојата задача е да создадам магија и да ги однесам слушателите во...

Пишува: Валентина Ѓоргиевска Парго Македонско радио - Радио 2, и стана животен белег веќе десеттина години, но и покрај тоа на Рашела Гинова- Карафилоски и...

„Кајмак“ е импровизација која нема што да каже

Пишува: Сунчица Уневска Новиот филм на Милчо Манчевски, „Кајмак“, околу кој, како и секогаш, се крева толкава врева, иако тој во суштина не нуди ништо...

Унковски до Филипче: „Бушава азбука“ за принудниот распуст

На позитивно изненадување на многумина,  култната тв серија „Бушава азбука“ ќе се репризира на  Македонската телевизија, а со цел да им се пополни времето...

„Стела“ е прв семеен, но многу слаб филм

Сунчица Уневска Синоќа во преубавиот простор во Градскиот парк беше отворено 19. издание на Фестивалот на европски филм „Синедејс“. Имаше навистина убава атмосфера, се разбира,...

Последни вести

Препорачано