Република Хрватска е единствена, неделива, неотуѓива, демократска и социјална држава, во која власта му припаѓа на народот како заедница на слободни и рамноправни граѓани. Тоа е една од речениците која повеќе пати се повторува во новиот филм на Рајко...
Исклучителната музичка драма „Ла Ла Ленд“ направи вистински преседан, освојувајќи ги сите седум „Златни глобуси“ за кои беше номинирана. Овој иновативен и необичен мјузикл на младиот Дамиен Шазел (31г.) му ги донесе наградите за режија и за сценарио, „Златниот...
Филмот „Бодкин Рас“ на Кавех Модири, кој ја доби наградата „Фипресци“ во Виена, носи една исклучителна приказна за бегството, за страдањето, за пеколот во нас и надвор од нас, за осаменоста, за она ментално место од кое сите се...
Наградите на годинешниот 57. Филмски фестивал во Солун ги освоија филмовите од Унгарија, Исланд и Јапонија. Златниот Александар „Тео Ангелопулос“ и припадна на откачената унгарска комедија „Убиства на тркала“ на Атила Тил, „Сребрениот Александар“ или Специјалната награда на жирито...
Од нашиот известувач од Солун, Сунчица Уневска Годинешниот 57. Филмски фестивал во Солун се отвори со најновиот филм „Патерсон“ на еден од најособените американски независни автори, Џим Џармуш. Доаѓањето на Џармуш и неговата мастеркласа беа најавени како едно од главните случувања...

Последни вести

Препорачано