Појавата на корона вирусот и неговото ширење со голем интензитет отвора многу прашања кај лицаат што се постојано мобилни. Аеродромите и авионите се места каде се мешаат луѓе од цел свет и каде не знаете до кого сте седнала или со кого сте се ракувале. Кога една ваква зараза се шири, природно е дека патниците во авионите се многу загрижени. Дополнителна загриженост е фактот дека во моментот кружат два вируси, вирусот на грип и корона вирусот.
Големите аеродроми започнаа со скрининг на патниците за вирусот корона, а повеќе авиокомпании привремено ги прекинаа линиите кон Кина. Сепак, тоа е лоша удобност за општите патници. Можете да се заштитите од зараза на јавни места на отворено, но кога некој кива во седиштето каде што седите еден до друг, нема многу простор за превенција. Иако хуманоста сè уште има многу да научи за вирусот корона, засега е познато дека станува збор за респираторна инфекција слична на грипот.

Како тогаш овие вируси се шират во авион?

Ако некогаш сте кивале на дланките или сте се оддалечиле далеку од колега кој кашла близу вас, тогаш веќе знаете малку за тоа како се шират вирусите. Кога заразена индивидуа кашла или кива, ситни капки плунка и слуз и други телесни течности патуваат низ воздухот. Ако некоја од овие капки падне врз вас, вие ја допирате или вдишувате, и сами можете да заразите. Таквите капки се во непосредна близина на заразениот човек.

Емили Ландон, инфектолог од Чикаго, објаснува дека инфекцијата може да се рашири во просторија од два квадрати, ако во неа има лице кое кашла или кива, а може да се шири и на други места дури и ако престојуваат повеќе од 10 минути во близина на заразеното лице. „Времето и далечината се важни“, вели Ландон.

Респираторните заболувања се шират и во области каде што паднале капки плунка, како што се ленти, маси или седишта во авион. Колку долго овие капки се заразни зависи од потеклото на капките и самата површина. Ова значи дека е важно дали е плунка или слуз, без оглед дали е површината порозна или не. Колку долго вирусите ќе преживеат на површините е многу релативно, така што може да има часови, па дури и месеци. Исто така, постојат докази дека вирусите се шират во воздухот низ мали, суви честички, односно аеросоли.Но, епидемиологот проф. Арнолд Монто од Мичиген вели дека не е главниот механизам за пренесување на вирусот.
„За да се пренесе на овој начин, вирусот мора да може да преживее во суво опкружување“, рече тој. Вирусите сè уште претпочитаат влажност, а многумина ќе исчезнат ако се предолго на суво.

Што значи ова за авионите?
Светската здравствена организација дефинира контакт со заразени лица во авион ако седите во радиус од два реда близу пациентот. Но, луѓето не седат постојано во авионото, особено кога станува збор за летови што траат неколку часа. Тие одат во тоалет, шетаат, се дружат.

За време на епидемијата на САРС во 2003 година, која исто така е форма на вирусот корона, патник на лет од Хонг Конг до Пекинг ги заразил и оние патници кои седеле подалеку од радиусот од два реда. Весникот Journal за медицина посочува дека 45% од пациентите со САРС не ги почитувале препораките на СЗО со такви ограничувања.

Поради ова, здравствените работници ја проучувале веројатноста за појава на инфекција во авион, доколку заразеното лице не остане само на своето место. Експертите на FlyHealthy Team го набљудувале однесувањето на патниците и персоналот на 10 интерконтинентални летови во САД кои траеле од три и пол до пет часа.

Една друга студија на истава тема беше објавена во 2018 година од рд Вајс и откри дека повеќето патници ги напуштаат своите места во одреден момент, претежно до тоалетот или во проверка на нивниот багаж во кабината над седиштата.

Вкупно 38% од патниците ги напуштиле своите места еднаш и 24% од патниците постојано. Само 38 проценти од луѓето останале на своите места во текот на летот. Оваа активност, исто така, покажала кое седиште е најбезбедно во авионот. Луѓето што седат крај прозорците се со најмала веројатност да станат, 43 проценти, додека 80 проценти од оние што седат по должината на патеката ги напуштаат своите места. Покрај тоа, патниците што седат крај прозорецот имаат најмалку контакт со другите, вкупно 12 контакти во споредба со 58 до 64 контакти што ги имаат другите патници.

Затоа, се чини дека е најдобро да се изберат места покрај прозорците и да останете на место за да не дојдете во допир со инфекцијата. Исто така, истражувачкиот тим открил дека ризикот од зараза кај патниците што седат на средните седишта или по должината на патеката е релативно мал. Вајс тврди дека причината е што контактите со патниците во авионот се релативно кратки.

– Ако седите покрај патеката, многумина ќе поминат. Но, тие одат брзо и не застануваат, така што има многу малку шанси за зараза – тврди Вајс. Приказната е различна ако е заразен член на екипажот. Стјуардесите поминуваат многу време шетајќи низ патеката и комуницираат со патниците. Затоа, поверојатно е дека имаат поблиски контакти кои траат подолго. Студијата наведува дека заразен член на екипажот може да зарази 4,6 патници во просек само на еден лет.

„Затоа е императив персоналот да не патува ако е болен“, предупредуваа тие.

Вајс посочува дека сè уште не се знае како се пренесува корона вирусот. Инфекцијата може да се шири со капки, но и со физички контакт, плунка, дијареја или орален контакт на загадени материјали, па дури и аеросоли.

Тој, исто така, предупредува дека истражувањето не може да се примени на летови на долги патеки и авиони со повеќе од еден премин. Ландон се согласува дека сè уште не знаеме како се пренесува вирусот корона, но верува дека резултатите од оваа студија се применливи во секојдневниот живот. Сите претходни вируси на корона биле пренесувани со капки, па затоа верува дека овој не е исклучок. Новиот вирус корона се однесува слично на САРС. Двете се од животинско потекло и се чини дека потекнуваат од лилјаците. И двајцата имаат долг период на инкубација од 14 дена, за разлика од грипот во кој инкубацијата е два дена, а инфекцијата може да се шири пред почетокот на симптомите.

Имајќи го ова предвид, Ландон советува патниците да се придржуваат кон упатствата за јавно здравје за превенција на инфекции, дури и кога се наоѓаат во авиони. Овие вклучуваат миење на рацете редовно со сапун и вода или употреба на гелови за дезинфекција базирана на алкохол. Се чини дека вирусот корона на површините може да преживее од три до 12 часа, па затоа се препорачува да се избегне допирање на површините и особено да се избегне допирање на лицето и контакт со патници кои кашлаат.