среда, ноември 20, 2024
домаЖивотКолку се потребни мастите за јакнење на имунитетот во зима

Колку се потребни мастите за јакнење на имунитетот во зима

Широко распространетото верување дека мастите во исхраната само му штетат на организмот не е точно, бидејќи тие можат да го зајакнат имунитетот во зима, смета руски лекар.

“Имунитетот сега е многу актуелна тема. За да се одржи добар имунитет, потребно е да се внесат животински масти”, вели лекарот и гастроентеролог Никита Харлов за „Спутник“.

Тој објаснува дека од нив е изградена слузницата што го штити организмот од вируси, вклучувајќи и ковид-19. Тој советува  во исхраната да се вкучат и масти од гуска, говедско или свинско месо, како и маснотии од мечка и дабар.

“Најбезбедни и најздрави се животинските масти. Тие можат да се јадат во разумни количини. Омега-3 мастите се втори по безбедност, а тоа се рибино масло и масло од црн дроб на бакалар. Овие масти се исто така корисни, но тие оксидираат брзо, па затоа не може да се готват“, вели Харлов.

Лекарот вели дека телото е многу помалку прилагодено на растителни масти, а транс-мастите ги нарече апсолутно зло. Тој објасни дека дури и со најбезбедни масти, потребно е да се почитува нормата и да се консумираат на балансиран начин со јаглехидрати. А.Н.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ