“Пијан славеј” – нов албум на сцената, музика за душа! 

Во пресрет на своето 21. издание на OFFest, кое ќе се одржи од први до 4 јуни, но воедно и како најава, Скопскиот џез...

Работилници за филмска критика во Кинотеката на Македонија

„МАТРИЦА“ е новата платформа која ќе понуди работилници за филмска критика и за сценарио. Планирано е овие работилници да се одржат во 4 града,...

Грандиозно затворање на концертната сезона на Филхармонија

Овој четврток, во 20 часот во Соборниот храм „Св.Климент Охридски“ ќе се одржи концертот насловен „Слобода“ со кој оркестарот на Филхармонија ќе го заокружи...

Проблемите не се променети, променет е само начинот на кој ги решаваме

Сунчица Уневска На 11 и 12 мај започнаа првите работилници за филмска критика во организација на здружението „Аквариус“, а под наслов „МАТРИЦА“, повикувајќи ги учесниците...

Италијанскиот филм „Стаклено момче“ на „Џифони филмски денови“

Фестивалот „Џифони Македонија“ на шестата серија од „Џифони филмски денови“ ќе го прикаже италијанскиот филм за деца „Стаклено момче“ во режија на Самуеле Роси....

Македонскиот филм „Преекспонирано“ во рацете на италијански агент за продажба

Македонскиот филм „Преекспонирано“, работен по сценарио и режија на Елеонора Венинова и во продукција на „ДНФ Филмс“, ја објави соработката со италијанскиот агент за...

Концерт на Младинскиот оркестар при ЦК „Трајко Прокопиев“ во КИЦ на РСМ во Софија

Денеска, 10 мај (вторник) во КИЦ на РСМ во Софија, со почеток од 18:30 часот, ќе се одржи концертот „Музиката нема граници“ на Младинскиот...

МНТ: Отворена комеморација во чест на Ристо Стефановски (1928 – 2022)

Македонскиот народен театар известува дека на ден 12 мај (четврток) во 13:30 часот на големата сцена ќе се оддржи отворена/јавна комеморација во чест на...

Влегување во матриксот

Зошто филмска критика? Колку е важно денеска да се зборува за критичкото мислење и колку е важно младите да ја знаат важноста во поглед...

Почнува Мониторинг на православното културно наследство 

Националниот комитет на Меѓународниот совет за споменици и локалитети ИКОМОС Македонија, во соработка со Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија во следниот период ќе...

Последни вести

Препорачано