Костадиновска-Стојчевска: Новото откриено трослојно сликарство во Лешок е мотив да продолжиме...

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска ја посети црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во Лешок, тетовско, каде се запозна со новото откритие на конзерваторите...

Реномираниот македонски уметник Атанас Ботев успешно се претстави во КИЦ –...

Македонскиот Културно-информативен центар во Тирана, на 6 јуни, за првпат пред тиранската публика го претстави сликарот Атанас Ботев со неговите дела. „Топла јунска ноќ, извонредна...

Изложбата „СОВРЕМЕНА СКУЛПТУРА“ 2023 на ДЛУМ во АРТ ХАБ

Изложбата со наслов „СОВРЕМЕНА СКУЛПТУРА“ на Друштвото на ликовни уметници на Македонија ќе се отвори на 23 март 2023 година во Уметничкиот Центар АРТ...

Костадиновска-Стојчевска: Продолжуваме да ги пренесуваме универзалните пораки на Лубарда – за...

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска и нејзината колешка, црногорската министерка за култура и медиуми, Маша Влаовиќ, вчера во Музејот на современата уметност свечено ја...

Величествена завршница на 50-дневната изложба “Мироносно цвеќе за пријателството” на Цветин

Величествена завршница на 50-дневната изложба на уметникот и хуманист Живко Поповски Цветин, се одржа на улица Македонија, пред спомен куќата на Мајка Тереза....

Цветна прослава во чест на Иљоски, Рацин и Конески

Тројцата македонски великани денеска беа славени со цветна изложба и со македонски мироцветни патеки на кои беа испишани стихови од овие славни, ненадминати книжевници. Се...

„Поради џезот/Because of jazz“ – изложба на фотографии на Оливер Белопета

На 10 декември (сабота), во 19 часот во Галеријата на МКЦ ќе биде отворена изложбата на фотографии на Оливер Белопета „Поради џезот / Because...

Изложба на отворено на Живко Поповски Цветин на улица Македонија

Македонското здружение за култура, обичаи и традиции „Гороцвет“ од Скопје, на 29 Ноември 2022 година, во периодот од 12 до 14 часот ќе изведе...

Костадиновска-Стојчевска и Цветковски: Чинот на реституција на иконите е историски

„Изразувам огромна благодарност за сиот професионален и стручен ангажман на тимот, кој сиве овие години работеше синхронизирано, и со една цел – враќање на...

Годишната изложба на ДЛУМ од вторник во Мала станица

Друштвото на ликовни уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура на Р.С.Македонија, во Национална Галерија на Р.С.М објект Мала станица на 18...

Последни вести

Препорачано