Одбележан Денот на македонскиот јазик

Во организација на Министерството за култура, денеска во Клубот на пратениците се одржа свечен настан по повод одбележувањето на Денот на македонскиот јазик – 5 Мај. На настанот, на кој присуствуваа и министри, претставници на...

Прогресивниот синдикат на образованието при ССМ со Анализа за образованието во земјава

Прогресивен Синдикат на Образованието - ПСО изготви Анализа за образованието во земјава погледнато од нивни стручен агол низ кусо истражување, која е резултат на неколкумесечни истражувања. Во Анализата на Прогресивниот синдикат на образованието при ССМ...

Новинарите од југозападниот регион се согласни за потребата од унапредување на етичката рамка

Медиумските работници од Југозападниот регион во земјава, заедно со Советот за етика во медиумите, денеска имаа дискусија за унапредување на  етичката рамка.  На онлајн средбата, на која учествуваа новинари, дописници и уредници,  извршната директорка на СЕММ Марина Тунева зборуваше за...

Учениците од основни училишта да не носат маски, препорача Комисијата за заразни болести

Учениците да бидат ослободени од носење заштитни маски против Ковид-19 во основните училишта, а обврската да остане за наставниците, професорите и административно-техничкиот персонал, е една од трите мерки за олеснување кои ги најави денеска...

Русија ја стави државава на листата на непријателски земји

Владата на Руската Федерација го одобри списокот на странски земји и територии кои „вршат непријателски дејствија против Русија“, а на листата се најде и нашата држава. – Владата одобри список на странски земји и територии...

Владата забрани влез во воздушниот простор на Северна Македонија за руските авиокомпании

Владата на Република Северна Македонија на денешната 18-та седница донесе одлука да се приклучи на препораките на ЕУ и на земјите членки кои веќе донесоа таква одлука, да воведе забрана за влез во воздушниот...

„Медиуми, слобода на говор и демократија“ – промоција на етичките и професионалните стандарди во...

„Медиуми, слобода на говор и демократија“ е прво од серијата видеа во кампањата на ЗНМ и ОБСЕ за промоција на етичките и професионалните стандарди во медиумите. Идејата е преку видеата да се потсети јавноста да...

Пуштен во употреба бројот за итни случаи 112

Од денеска официјално е пуштен во употреба европскиот број за итни случаи 112. Со телефонско јавување на само еден број 112, во најкраток можен рок граѓаните може да ги добијат услугите на полицијата, итната...

Од денеска решенијата за изолација достапни на Вакцинација.мк со максимална заштита на приватноста

Согласно Владината одлука за измена на начинот на достава на решенијата за изолација на лица позитивни на КОВИД-19 и на нивни контакти, од денеска е во функција платформата на која секој граѓанин кој има...

ЗНМ: Дефиницијата за навреда не смее да содржи ,,негативно мислење”

ЗНМ денеска побара дефиницијата за навреда соодветно да се коригира на начин што ќе се врати старата дефиниција од законот од 2013 година која, во тоа време, беше позитивно оценета и од ОБСЕ и...

Последни вести

Препорачано