понеделник, јуни 17, 2024
дома„Нора“ – симбол на женскиот отпор и потрагата за индивидуална слобода

„Нора“ – симбол на женскиот отпор и потрагата за индивидуална слобода

Словенечките актери од Градскиот театар Љубљана, вчеравечер ја донесоа на „Охридско лето“ театарската претстава „Нора“ од Хенрик Ибзен а во режија на Нела Витошевиќ, една од најистакнатите претставници на помладата генерација македонски театарски творци.

Претставата, која критички го начнува проблемот на патријархално уредениот модел на граѓанско семејство и го артикулира правото на жената да избере ослободување од подреденоста во бракот е едно од најпознатите и најчесто изведувани дела на норвешкиот драматург Ибзен.

-Мислам дека е многу актуелно да се отвораат овие женски прашања, да се зборува отворено и слободно за нив. Особено имајќи предвид дека Нора е лик којшто го симболизира женскиот отпор и потрагата за индивидуална слобода,вели режисерката Витошевиќ.

Претставата се одигра во Центарот за култура „Григор Прличев“ беше предвреме распродадена, а актерите воодушевени во пресрет на настапот на „Охридско лето“.

– Низ работниот процес се обидував да го одржувам срцето отворено и ликот на Нора да не го осудувам на никаков начин. Затоа што најчесто кога жената го напушта сопругот и децата тоа се уште кај нас е голема табу тема,вели словенечката актерка Ајда Смрекар.

Според актерите од Градскиот театар Љубљана, театарската претстава „Нора“ е посетена од многубројна публика а реакциите се секогаш позитивни.

-Реакциите на публиката беа прекрасни. Голем број средношколци ја погледнаа претставата, затоа што текстот Нора им е дел од матурската работа. Дојдоа многу млади луѓе и нивните реакции беа навистина позивни, појаснува актерот Матеј Пуц.

Годинешното 63-тото фестивалско издание на „Охридско лето“ утре на Античкиот театар ќе го затвори Драмскиот театар Белград со театарската претстава „Лагата“ од Флориан Зелер во режија на Никола Љуца.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ