среда, јули 24, 2024
дома„Охридско лето“ со промоција на книгата „Боите на мојата музика“

„Охридско лето“ со промоција на книгата „Боите на мојата музика“

Книгата „Боите на мојата музика“ од авторите Снежана Анастасова – Чадиковска и Марко Коловски ќе биде промовирана денеска во рамките на програмата на 63-тото издание на фестивалот „Охридско лето“.
Промоцијата ќе се одржи во Предворјето на црквата „Света Софија“ со почеток во 19 часот. Промотори на ова дело чиј издавач е Музички Издавачки Центар (МИЦ) ќе бидат Илинденка Петрушева, филмолог, филмски критичар, историчар на филмот и есеист и Александар Трајковски, музички теоретичар, истражувач, педагог и публицист. Модератор на вечерта ќе биде Милчо Јованоски, новинар и публицист, директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“-Охрид, а водител, Наташа Поповска-Карче, сликар, уметник, стоматолог.
Книгата „Боите на мојата музика” е приказна за животниот и творечкиот пат на Снежана Анастасова – Чадиковска, истакната пијанистка, пијано педагог, музички публицист, аниматор и организатор.
Снежана Анастасова-Чадиковска низ своите спомени за контекстот во кој раснел и разраснувал нејзиниот огромен опус и музикологот Марко Коловски – со поглед од страна, како обид на навидум невозможното, стручно да се опсервира непрегледното, создаваат уникатно дело примамливо за секој читател. Колоритна, раскошна, блескава, всушност како и боите на сликата „Хипостази на животот“ од ликовниот уметник Венијамин Хаџи – Наумов, која визуелно го збогатува ова издание.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ