четврток, мај 30, 2024
домаЖивотЖивотна срединаТелото на ОН усвои историска заштита на човековите права за механизмот на...

Телото на ОН усвои историска заштита на човековите права за механизмот на пазарот на јаглерод

Телото на ОН одговорно за воспоставување на нов глобален пазар на јаглерод презеде историски чекор за зајакнување на заштитата на еколошките и социјалните човекови права.

„Ова е дефинитивен момент“, рече Марија АлЈиши, претседател на Надзорното тело. „Со воведувањето на процедурата за жалби и поплаки, воспоставуваме нови патишта за зајакнување на ранливите заедници и поединци, осигурувајќи дека нивниот глас се слуша и нивните права се почитуваат.

Новите заштитни мерки им овозможуваат на луѓето погодени од активностите во рамките на механизмот да се жалат на одлуките или да поднесат жалба. Ова е клучен чекор кон развивање на нов меѓународен пазар на јаглерод кој поставува репер за јаглеродни кредити со висок интегритет.

„Чувствувам олеснување што по долги години дебата за жалбите, конечно испорачавме робустен систем; систем кој нè држи одговорни за нашите одлуки и гарантира дека активностите што ги одобруваме се одговорни за нивното влијание“, додаде потпретседателот Мартин Хесион. „Во свет каде владеењето на правото и човековите права се под закана, не сум малку горд што ја одигравме нашата мала улога во поддржувањето на овие основни принципи.

Постапката за жалби и поплаки веднаш стапи на сила, што претставува значајна пресвртница во операционализацијата на механизмот за кредитирање на Парискиот договор.

Механизмот за кредитирање на Парискиот договор (исто така познат како член 6.4) е механизам за кредитирање на јаглерод, воспоставен според Парискиот договор. Тоа им овозможува на земјите да ги подигнат климатските амбиции и да ги спроведуваат националните акциони планови подостапно. Идентификува и поттикнува можности за проверливи намалувања на емисиите, привлекува средства за нивно спроведување и дозволува соработка меѓу земјите и другите групи да се спроведуваат и да имаат корист од овие активности.

Ф. Спировски

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ