Храната што ја јаде вашето бебе во првите две години од животот (и хранливите материи што ги примате за време на бременоста) имаат силно влијание врз неговото здравје и развој. Според Американската академија за педијатрија, постојат одредени хранливи материи кои се особено критични – и нивниот недостаток може да има доживотни последици. Овие хранливи материи вклучуваат железо, цинк, бакар, холин и витамин Д.
Исхраната на рана возраст не само што може да влијае на дебелината, висок крвен притисок и дијабетес во детството и зрелоста, но првите две години се најважниот период за развој на мозокот, вклучително и областите што контролираат меморија, обработка, планирање и внимание. Според Академијата, недоволното внесување на клучни хранливи материи може да доведе до дефицит во функцијата на мозокот што не може да се врати. Всушност, несоодветната исхрана во текот на првите две години е поврзана со пониски коефициенти на интелигенција, проблеми во однесувањето и пониски училишни перформанси.
„Истражувањата во оваа област стануваат важни“, вели др. Сара Џејн Шварценберг, професор по педијатрија на Универзитетот во Минесота и една од водечките автори на овој труд. „Навистина можеме да го подобриме здравјето на децата со тоа што ќе обрнеме внимание на исхраната на долг рок. Многу доенчиња постари од шест месеци не добиваат соодветни количини на цинк, железо и витамин Д. Затоа е важно да се осигура дека бебињата ги добиваат овие хранливи материи преку цврста храна.
Овие хранливи материи се особено важни за раниот развој на мозокот. На детското мени треба да има:
Протеини: месо, живина, риба, јајца, јогурт, грав, житарици
Цинк: говедско, свинско, млеко, тофу, грав, путер од кикирики
Бакар: печурки, школки, цели зрна, грав, компир
Железо : говедско, пилешко, риба, збогатени житни култури, спанаќ, грав
Селен: туна, пилешко, збогатени тестенини, јајца, кафеав ориз
Холин: говедско месо, живина, јајца, бела риба, лосос, грав
Фолна киселина: спанаќ, сок од портокал, ориз , авокадо, леб од цели зрна
Јод: Треска, трпезариска сол, млеко, ракчиња, јајце, конзервирана туна
Витамин А: Слатки компири, моркови, манго, јајца, млеко
Витамин Д: Лосос, туна, млеко, сок
Витамин Ц: Спанаќ, брокула, грашок, боровинки
Витамин Б6: житарици, наут, банани, компири, путер од кикирики
Витамин Б12: житарици, лосос, млеко, говедско, јогурт, сирење
Полинезаситени масни киселини: риба, масло од цвекло, ленено семе, сончогледово масло
Запомнете дека млекото или “не-млечното” млеко не се препорачува како основен напиток за деца под една година. Држете се до мајчиното млеко или формулата, иако другите млечни производи како јогурт и сирење се во ред. Исто така е во ред да се користи малку млеко за готвење или печење.
Пренесено од Мис Мама