вторник, мај 21, 2024
домаЖивотЖивотна срединаБританските научници усовршија ензим кој јаде пластика

Британските научници усовршија ензим кој јаде пластика

Луѓето ширум светот неодамна доживеаја шок кога беше објавено дека остров претежно од пластично ѓубре кој плови во Тихиот Океан, сега е со иста големина како што се Франција, Германија и Шпанија заедно, а бидејќи е познато дека за деградацијата на пластика се потребни векови, прашање е дали еден ден цивилизацијата едноставно се ја задуши во пластика?

Научниците од британскиот Универзитет во Портсмут, сепак, рече дека тие можат откриле начин за да се забрза процесот на распаѓање на пластика.

Имено, во фабриката „Дајмонд Лајт Сорс“ во Оксфордшир, научниците од Универзитетот во Портсмут и други научни институции, се обиделе да ја анализираат хемијата на ензимите, кои и помагаат на одредена бактерија да го разгради најраспространетиот вид на пластика, познат под кратенката ПЕТ, пренесе „Гласот на Америка“.

Користејќи исклучително силна светлина, ја промениле ензимската структура, потоа повторно го вметнале во бактеријата и гледале што ќе се случи.

– Мислевме дека ќе го успориме ензимот ако ги смениме аминокиселините, но всушност го забрзавме. Ние направивме посовршена верзија на ензимот, кој е подобар од природниот – објаснува Џон Мегихан од Универзитетот Портсмут.

Научниците под микроскоп виделе дека бактериите побрзо ја јадат пластиката. Овој процес е сличен на оној кој во 1950-тите години се користел за развој на детергенти, чии ензими се модифицирани за да станат стабилни, со што се овозможи далеку подобро разградување на протеините и мастите од нечистотијата.

Сепак, забрзувањето на разградувањето на ПЕТ се покажа како многу потешка задача.

– Сега можеме да го апсорбираме ПЕТ за неколку дена, што е многу побрзо отколку во природата. Идејата е дека можеме да го забрзаме ензимот со разбирање на тоа како функционира, а потоа можеме да направиме индустриски процес – вели Мегихан.

Научниците велат дека засега може да произведат само неколку грама од новиот ензим, но се надеваат дека индустриски ќе може да направат и по неколку килограми.

Крајната цел е да се направи ензим кој побрзо ќе ја јаде пластиката.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ