среда, мај 22, 2024
домаRyanair најави месец на штрајкови, но без оштета за патниците

Ryanair најави месец на штрајкови, но без оштета за патниците

За сите корисници на услугите на нискобуџетната авио компанија Ryanair стаса информација дека декември ќе биде месец на штрајкови. Имено, според најавените штрајкови е акажан за декеска во периодот межу 13-17 часот во Италија 17:00 часот, на аеродромот “Малпенса” во Милано. Наредниот е закажан за 20 декемви и ќе трае 24 часа, а ќе мируваат авионите во Ирска и Португалија. Од компанијата најавуваат дека е веројатно службениците на авиокомпанијата во Германија и Шпанија, исто така да се приклучат на протестите.

Доколку имате во план да летате со оваа авиокомпанија, која иако не лета до и од Македонија, многу наши државјни ја користат поради ниските цени на билетите, добро е да се знае следново: клиентите на авиопревозниците ги прифаќаат нивните општи услови со купување на нивниот билет. Според Регулативата (ЕК) 261/2004 настани како штрајк на пилотите, кој не можел да биде избегнат, дури и по преземање на сите разумни мерки од компанијата превозник, се сметаат за вонредна околност. Во таков случај, превозникот нема да им исплати надомест на своите патници. Потсетуваме дека во објавата за денеска од пилотите на Ryanair дека меѓу 13:00 и 17:00 часот по локално време во штрајкот на миланскиот аеродром “Малпенса” планираат да учествуваат и копнените диспечери. Според Регулативата (ЕК) 261/2004 тоа прави од штрајкот виша сила, при што засегнатите патници не можат да се обесштетат. Побарувањата за материјални и нематеријални штети на авиокомпанијата се поднесуваат лично од секој патник.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ