понеделник, мај 20, 2024
домаЖивотЗдравјеВнимавајте при изборот на флаширана вода!

Внимавајте при изборот на флаширана вода!

Едно од честите прашања што се поставува во однос на водата е како да избереме флаширана вода која нема да влијае негативно врз нашето здравје. Постојат три вида на пациенти кои со погрешен избор на вода може да си го влошат здравјето

Иако флашираните минерални води во основа содржат многу минерали кои се потребни на организмот, важно е да се знае нивниот состав, бидејќи високите концентрации на одредени елементи можат да го нарушат правилното функционирање на организмот.

Тука првенствено се мисли на висок внес на натриум, кој може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања, но и создавање на камења во крвта.

Многу студии и научни сознанија покажаа дека правилниот избор на вода за пиење игра значајна улога во метаболичките процеси и одржувањето на рамнотежата во организмот.

Не се сите минерални води исти

Експертите предупредуваат дека не сите минерални води се исти и дека е важно да се читаат етикетите на вода за вода за да се знае што се купува.

Оние кои би требало најмногу внимание да се обратат на изборот на минерални води секако се срцеви и ендокрини пациенти. За овие луѓе, како што објаснуваат докторите, погрешен избор на вода може да им наштети на здравствената состојба.

Зошто е важна количината на натриум?

На пазарот има голем број на минерални газирани и негенерирани води. Многу од нив се разликуваат според количеството на минерали кои ги содржат, особено кога станува збор за количеството на натриум.

Така на пример, имаме води кои содржат и преку 1.000 милиграми натриум. Има вода бо која е додаден јод или е богата со магнезиум.

Нутриционистот Бранка Мирковиќ објаснува дека за здрави лица не постојат никакви ограничувања кога станува збор за минерални води и соли што ги содржат, но не советува постојана консумација на еден ист вид.

Таа појаснува дека оптималната вода за пиење треба да има помали количини на натриум, бидејќи може да влијае на растот на крвниот притисок и камењата. Исто така, здравата вода има бикарбонати, кои го подобруваат варењето, како и силициум диоксид кој влегува во состав на коските.

Не се препорачува ниту здрави лица дневно да внесуваат 2,5 литри исклучиво кисела вода, па затоа е препорачливо да се мешаат и да се пие малку газирана, малку негазирана вода.

Натриумот го поттикнува создавањето на камења во бубрег

Нефролозите објаснуваат дека пациенти кои имаат предиспозиција за создавање на камен во организмот треба да избегнуваат минерални води, а да земаат негазирани алкални води.


Срцево болните да избегнуваат сода

На нашиот пазар постојат води кои содржат јод, поради што лицата со ендокрарни проблеми треба да водат сметка при изборот на минерална вода.

Докажано е дека поголем број на јод може да ја блокира работата на заштитната жлезда. Така доаѓа до презаситеност, ако организмот го добива и преку минерални води. Односно, доволно количество јода се добива преку исхрана и преку употреба на кујнската сол, која е јодирана.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ