четврток, мај 30, 2024
домаВо Швајцарија, е отворена најстрмната жичарници во светот

Во Швајцарија, е отворена најстрмната жичарници во светот

Изградбата траеше 14 години, две години подолго од планираното и чинеше неверојатни 52 милиони швајцарски франци.

Најстрманата жичарницата во светот е пуштена за јавна употреба во Швајцарија. Новиот лифт има специјално конструирани цилиндрични вагони кои им овозможуваат на патниците да останат исправени за време на возењето.Подовите се подвижни, така што тие можат да бидат прилагодени на зголемување од 110 метри. Жичарницата ги зема патниците од градот Швиц и ги носи до алпското село Стоус.И зградбата траеше 14 години, две години подолго од планираното и чинеше неверојатни 52 милиони швајцарски франци. Иван Штајнер, портпарол на жичарницата, рече дека сите се гордеат со завршувањето на проектот. Тој додаде дека патувањето со најстрмната жичарница во светот трае само четири минути.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ