вторник, мај 21, 2024
домаЗа него денес говори цел свет: Кој е Роберт Мугабе, светскиот рекордер...

За него денес говори цел свет: Кој е Роберт Мугабе, светскиот рекордер во должина на претседателски стаж?

Роберт Мугабе завршил студии по право и економија на Универзитетот во Лондон, а кога Зимбабве, се стекна со независност во 1980 година тој стана премиер на земјата, и по седум години и претседател.

Во екот на шпекулациите дали има ли не државен удар во Зимбабве, на власт во земјата веќе 37 години е Роберт Мугабе – светскиот рекордер во должина на претседателски стаж.
Тој е шеф на државата со најдол стаж во Африка, а веројатно и во светот, но поради начинот на владеење многумина го обвинија за насилно задушување на опозицијата и уништување на земјата.

Мугабе е роден на 21 февруари 1924 година, и на власт во Зимбабве е од 1980 година – беше премиер во периодот 1980-1987, а во 1987 година стана шеф на државата.

Пред две години, тој беше избран за претседател на Африканската унија, што предизвика гнев во африканските земји.

Тој бил водач на организацијата Африканска Национална асоцијација на Зимбабве, кои се бореле за слободата на црното домородно население во тогашната Родезија.

Освен по цврстата рака во Зимбабве, тој е позната и по негативните ставови за западните земји.

Неговото искачување во политиката започна во 1960 година, кога тој се приклучи на Националната демократска партија која наскоро беше забранета поради тоа што се спротивстави на администрацијата на премиерот Јан Смит.

Три години подоцна, ја напушта партијата и се приклучува кон Африканската Национална унија на Зимбабве (APUs), движење, што е резултат на марксистичкото учење.

Во периодот од 1964 до 1974 година бил во затвор.

И покрај влошеното здравје, Мугабе неодамна изјави дека ќе се размислува за повлекување од позицијата на претседател, само кога тие се сто години

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ