Фото: Pixabay

Светската здравствена организација (СЗО) означи нов вид на коронавирус, наречен „Ми“, кој првпат беше идентификуван во Колумбија, како варијанта од интерес. Во неделниот билтен на СЗО за пандемијата се наведува дека оваа варијанта, со ознака B.1.621, која е забележана во Јужна Америка и Европа, има мутации што укажуваат дека може да биде поотпорна на вакцини, што беше случај со варијантата „Бета“, но дека ќе бидат потребни повеќе студии за понатамошно истражување на ова, пренесува „Гардијан“.

Според СЗО, од првата идентификација во Колумбија, во јануари 2021 година, имаше неколку спорадични извештаи за случаи на варијанта „Ми“, а беа пријавени и некои поголеми епидемии од други земји во Јужна Америка и Европа.

„Иако глобалната распространетост на варијантата „Ми“ меѓу секвенцираните случаи е намалена и моментално е под 0,1 проценти, преваленцата во Колумбија (39 проценти) и Еквадор (13 проценти) постојано се зголемува“, рече СЗО.

СЗО потврди дека особено поради промени ќе го следи овој сој во Јужна Америка, каде што циркулира заедно со варијантата „Делта“.

СЗО досега потврди четири загрижувачки варијанти на коронавирус, сој „Алфа“ идентификуван во 193 земји, сој „Бета“ во 141 година, сој „Гама“ во 91 година и сој „Делта“ идентификуван во 170 земји, додека вирусот “Ми” е петтата варијанта од интерес. А.Н.