понеделник, мај 20, 2024
домаЖивотЗдравјеАктивност што најдобро влијае на стареењето

Активност што најдобро влијае на стареењето

Физички активните луѓе можат да го забават процесот на стареење на мозокот и со тоа и на телото, тврди една студија објавена во списанието “Frontiners in Human Neuroscience“. Особено добра активност која има најголемо влијание врз одложувањето на стареењето, и ментално и физичко, е танцувањето. Како што објаснува д-р Кетрин Рехифилд, физичката активност има ефект на забавување и спречување на влошување на менталните и физичките способности кои се вообичаени за стареењето.

Покрај танцот, вежбите за издржливост се оние кои го зголемуваат делот од мозокот кој е најранлив на пропаѓање. Иако, само танцување е особено корисно за одржување или дури и за корекција на рамнотежата. Истражувачите избраа 52 волонтери на возраст од 63 до 80 години и ги разделија во две групи: еден се зачленија на танц, а другите беа спортска контролна група.

Оние кои танцуваа постојано имаа промени во кореографијата и беа замолени да ги запаметат сите. Програмата за спортски групи вклучуваше вежби за сила, издржливост и флексибилност. Во двете групи, забележано е зголемување на хипокампусот, областа на мозокот која е најранлива на пропаѓање поради стареењето.

Тој дел од мозокот исто така е задолжен за меморија, рамнотежа и учење. Во оние во групата за танц, се зголемиле деловите на левата страна на хипоталамусот и посебен дел од десната страна под име субикулум.

Танцувањето, особено придружено со промени во кореографијата, е подобра активност од некои активности кои бараат повторување, како што е возење велосипед или пешачење. Оние од танц групата, исто така, пуштале различни жанрови на музика и танц рутината се менувала на секои две недели, и изведувале различни движења на рацете, формации, чекори, ритми и брзини. Многу е важно да се препуштите на музиката и да не мислите дали изгледате смешно, бидејќи таа има терапевтски ефект и го зголемува нивото на среќа.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ