COP23: 2017-та и официјално најтопла година

Земјата драматично се затоплува. Токму 2017 година и официјално енајтопла година од почетокот на мерењето и тоа за 1,1 степен потопла во однос на прединдустрискиот период.

0
149

 

Од нашиот спеицјален известувач од Бон, НАТАША ДОКОВСКА СПИРОВСКА
Од нашиот специјален известувач од Бон,  НАТАША ДОКОВСКА СПИРОВСКА

На самиот почеток на климатската конференција на ОН во Бон, Светската метеоролошка организација (СМО) го претстави најновиот извештај за затоплување на атмосферата. Оваа година, 2017 година, е најжешката година од мерењето.

Според сегашните податоци од Светската метеоролошка организација, температурата на Земјата од јануари до септември 2017 година се зголеми за околу 1,1 Целзиусови степени од прединдустрискиот период, однос од  1850 година.

Поради доаѓањето на глобалниот атмосферско-океански феномен Ел Нињо во тропскиот Пацифик, 2016 беше најтопла, но оваа година новите појави на торнада ја подигнаа дополнителното атмосферската температура.  Според мерењето на Светската метеоролошка организација, најтоплите години од почетокот на мерењето се 2015, 2016 и 2017 година.

таалас

“Последните три години имавме рекордни температури. Тоа е дел од едно долгорочно затоплување”, рече генералниот секретар на Светската метеоролошка организација Petteri Taalas за време на Конференцијата на ОН за климатските во Бон.

“Бевме соочени со необични временски услови: температура од 50 степени во Азија, безмилосни урагани во Карибите и Атлантикот, па се до Ирска, а потоа безмилосни монсунски дождови и поплави, кои имаа влијание врз милиони луѓе, додека  Источна Африка, се соочи со катастрофалниот суша”- вели Petteri Taalas.

Голема концентрација на CO2 во воздухот

Сето ова е знак дека климатските промени предизвикани од емисиите на стакленички гасови кои се последица на човековата активност, рече Taalas во Бон. Неколку дена пред почетокот на COP23, тој во Женева го претстави алармантниот извештај за рекордниот раст на загадувачите во атмосферата. Концентрацијата на CO2 во воздухот е зголемена како никогаш досега, над 402 кубни метри на кубен метар.

Во 1996 година, овие вредности изнесуваа 362 илјада, а пред почетокот на индустријализацијата, што е минимум од пред 800.000 години, околу 280. Според Светската метеоролошка организација, атмосферата е голема концентрација на CO2 е 3-5 милиони години. Ова беше проследено со пораст на температурата на Земјата од две до три степени, топењето на мразот на Гренланд и Антарктикот, како и зголемување на нивото на морињата од 10 до 20 метри.

Неопходна брза акција

Извештајот на Светската метеоролошка организација е покана да се дејствува што е можно побрзо за да не дојде до понатамошни климатски катастрофи. Акцијата треба да биде насочена на емисијата на CO2 од фосилни горива, и колку што е можно поскоро да биде сведена на нула, и дека нема да се зголемува концентрацијата на CO2 во атмосферата.

Проблмот со CO2 е тоа што овој гас е постојан, продолжува да се акумулира и дека е тепко да се отстрану од атмосферата.

08-16-espinosa-screen-shot

“Сето ова ќе претставува голем ризик за луѓето, економијата и животот на земјата, доколку не се следат целите и амбициите на договорот од Париз за климатските промени”, рече генералниот секретар на ООН за климатски промени, Патриција Еспиноза, за време на презентацијата на извештаите.

Парискиот договор предвидува дека греењето ќе се намали значително под два степени Целзиусови, ако е можно дури и под 1,5 степени.

Во исто време, таа е оптимист и верува дека целите може да се постигнат преку заеднички и решителни напори. “Постојат иницијативи  за владите се навистина добредојдени, како и иницијативите на градови, држави, региони, бизнис и граѓанскиот сектор”, рече Еспиноза.