Црниот и белиот пипер: Тајните на вкусовите во кујната

0
7

Повеќето рецепти бараат црн пипер, додека белиот често останува недопрен во ормаринот за зачини. Сепак, белиот пипер е неизоставен во француската и шведската кујна, како и во азиските јадења, особено кинеските и виетнамските. Овие два зачина, иако се разликуваат по вкус, боја и текстура, носат богатство и пикантност на различни јадења. Но, често се прашуваме: кога да користиме кој?

Што е црн пипер?

Црниот пипер е познат по својот силен, робустен вкус кој ги засилува аромите на другите состојки во јадењето. Бобинките се берaт додека сè уште се зелени, пред целосно да созреат. Потоа се сушат на сонце или во специјални машини, што им дава темна боја и груба текстура. Благодарение на зачуваната надворешна лушпа, црниот пипер има поинтензивен и посилен вкус од белиот.

Кога да користиме бел пипер?

Иако се користи поретко од црниот пипер, белиот пипер е вреден додаток во кујната. Особено е популарен во француската и шведската кујна, како и во светлите јадења како пире од компири, бидејќи неговата боја е визуелно попривлечна. Бел пипер е совршен за кремасти сосови, супи и богати, скробни јадења како тестенини со сирење или запечен компир. Неговиот земјен, суптилен вкус е различен од оној на црниот пипер.

Може ли да се замени белиот пипер со црн?

Во повеќето рецепти, белиот пипер може да се замени со црн, но вкусот на јадењето ќе биде поинаков. Белиот пипер има поблаг, земјен вкус, па се препорачува да го додавате постепено и постојано да го пробувате јадењето.

Без разлика дали ќе изберете црн или бел пипер, и двата имаат уникатна улога во создавањето богати и слоевити вкусови, што ги прави незаменливи зачини во секоја кујна.

А,Н.