Црвеното месо не е здраво ниту за околината

Јадењето овошје и зеленчук е подобро за планетата отколку јадењето месо и сирење

0
43

Рибата, сирењето и месото, особено црвеното месо, имаат големо влијание врз животната средина. Производството на црвено месо создава значителни емисии на стакленички гасови, користи големи количества вода и ресурси, и придонесува за уништување на шумите и природните живеалишта. Намалувањето на консумацијата на црвено месо може да помогне во намалувањето на влијанието врз околината и да го поддржи одржливиот развој.

Нова научна студија објавена во понеделник покажува дека црвеното месо има значително влијание врз животната средина. Научниците анализирале околу 57.000 производи од супермаркетите во Британија и Ирска, во голема студија објавена во научниот часопис PNAS. Истражувачите се надеваат дека нивната студија ќе им овозможи на потрошувачите одржливи избори при купувањето, без компромис за здравјето.

Рибата, сирењето и месото – особено црвеното месо – имаат голем еколошки отпечаток. „Замената на месото, млечните производи и јајцата со растителни алтернативи може да донесе големи придобивки за околината и здравјето“, наведуваат истражувачите. Но, дури и „помалите“ промени можат да помогнат. На пример, говедските лазањи, кои имаат висок еколошки отпечаток, може да се заменат со пилешки, свински или вегетаријански верзии.

Многу истражувања покажале дека црвеното месо, иако извор на некои есенцијални нутриенти, е поврзано со болести на срцето, кардиоваскуларниот систем и рак на дебелото црево. Истражувачите откриле дека концентрираните сокови, газираните пијалаци и други овошни сокови имаат најмал еколошки отпечаток бидејќи главно се состојат од вода, но нивната нутритивна вредност е слаба. Хлебот, одредени житарки и подготвените јадења или десерти имаат релативно низок до среден еколошки отпечаток.

Научниците истакнуваат дека генерално, што е храната поодржлива, толку е подобра од нутритивен аспект. Оваа студија ја потврдува претходната анализа на поединечни состојки, како овошјето и црвеното месо, но новото во ова истражување е што го испитува и влијанието на производи со повеќе состојки, како сосови и готови јадења. Поради недостапноста на деталните информации за состојките, научниците развиле алгоритам за проценка врз основа на малку познати податоци.

За проценка на влијанието врз животната средина, истражувачите земале предвид четири фактори: емисии на стакленички гасови, користење на ограничените водни ресурси, користење на земјиште и еутрофикација – обогатување на водените патишта со минерали и хранливи материи, главно од ѓубрива.

Н.Д.