Студијата објавена во списанието Science Direct откри дека апетитот и ставот кон храната значително се менуваат со возраста. Кога би ги знаеле фазите може да им се олесни на лицата со здравствени проблеми поврзани со тежината.
Во зависност од тоа колку години има некој, нивниот став кон храната се менува. Прочитајте ги седумте фази поделени во децении со препораки за исхрана, а ги препорачува Bright Side.
Прва декада: 0 – 10 години
Навиките за јадење се стекнуваат во детството, и тие ги пренесуваме во зрелоста. Дебелото дете е со поголема веројатност да биде дебело во зрелоста, ако родителите не направат нешто навреме. Многу е важно да ги научиме децата да пробаат различна храна и различни вкусови, текстури и бои, за да не „стравуваат“ од некоја храна подоцна, односно да не се создаде приоритетна аверзија кон неа.
Според некои студии, децата имаат скоро идентични навики на јадење како нивните родители, така што треба да се создаде позитивно опкружување со урамнотежена и здрава исхрана, многу овошје и зеленчук. Децата треба да бидат оставени под одредена контрола и не треба да бидат принудени да јадат секој залак бидејќи тоа може да има негативни последици.
Втора деценија: 10 – 20 години
За време на пубертетот и адолесценцијата, хормоните влијаат на вашиот апетит. Во тоа време, храната силно влијае на здравјето и развојот на една личност, така што овој период е клучен за одредување на нивните навики во исхраната во иднина.
Без соодветно водство во овој период, повеќето од вашите омилени јадења ќе бидат нездрави, како што се брза храна, грицки и слатки, а тоа може да има последици во подоцнежна возраст. Научниците посочуваат дека девојчињата се повеќе склони кон проблеми со исхраната, и токму во овој период се развива нивниот репродуктивен капацитет.
Трета декада: 20-30 години
Кај возрасните, промената на животниот стил може да доведе до вишок тежина. Откако некое лице е дебело, не е лесно да ја изгуби телесната тежина. Во овој период од животот, телото испраќа силни сигнали кога се јавува глад, но повратните сигнали дека лицето се храни се многу слаби. Студијата објаснува дека тоа е затоа што апетитот е под влијание на многу физички и психолошки фактори кои ги охрабруваат луѓето да продолжат да јадат и покрај тоа што веќе не се гладни.
Во овој период, многу е важно да се развие чувство на ситост, да се слуша телото ако веќе не се чувствува гладно и да се избегне прејадување. Ова може да се постигне и со избор на поздрава храна полна со растителни влакна и протеини кои ви даваат посилно чувство на ситост за разлика од шеќерот и маснотиите.
Четврта декада: 30 – 40 години
Во овој период, првите знаци на стрес почнуваат да се манифестираат. Истражувањата покажаа дека тешкотиите во исполнувањето на обврските доведуваат до промени во животниот стил и навиките во исхраната. Потоа може да се развие проголтање или значително намалување на апетитот.
Карактеристики како што се перфекционизмот влијаат на потрошувачката на храна бидејќи тие често предизвикуваат вознемиреност. Клучот е да се сменат сите лоши навики во исхраната во овој период, без оглед дали е во деловно опкружување или дома. На пример, да се избегнуваат слатки и закуски на работното место е една опција. Идентификувањето и ублажувањето на стресните ситуации може да ви помогне да се насочите кон подобро здравје и навики.
Петта деценија: 40 – 50 години
Веќе е многу тешко да се смени нешто во овој период, покажа истражувањето. Причината вели дека избалансираната исхрана и вежбањето се задолжителни за здравјето, но во реалноста, луѓето често продолжуваат да јадат лошо, нередовно или да се прејадуваат.
Според Светската здравствена организација, во овој период од животот се јавуваат првите здравствени проблеми предизвикани од лошата исхрана, како што се висок крвен притисок, висок холестерол или дијабетес.
Ако промените се задолжителни, тие треба да бидат воведени веднаш, сè додека здравствената состојба не се влоши дополнително.
Шеста деценија: 50-60 години
По педесеттите, мускулната маса започнува да се намалува постепено, но незапирливо. Јадењето мали количини на хранливи материи, физичката неактивност и менопаузата можат дополнително да го забрзаат или влошат овој процес.
Најважната работа во оваа фаза е да се држи диета со високо количество на протеин. Сепак, луѓето често ги заменуваат оброците за храна која не е хранливо вредна, или заради недостаток на време или губење на апетитот.
Седма деценија: 60 - 70 години
Во старост, телото станува кревко, а губењето на тежината доаѓа самостојно, бидејќи во овој период апетитот се губи и чувството на глад исчезнува. Истражувањето посочува дека јадењето е, повеќе од кога било, социјално искуство во овој период.
Н.С.