Имајќи предвид колку е хранлива и здрава, прокељот е, за жал, многу занемарена во нашата исхрана и ретко се наоѓа на локалната трпеза. Изгледа како мини зелка, па многумина ја нарекуваат „мини зелка“. Но, иако е мало, ова растение е вистинско богатство на здравјето.
Богатство на здрави состојки
Прокељот е богат со протеини, диетални влакна, омега 3 и омега 6 масни киселини, витамини Ц, А, К, Е и Б комплекс, минерали, а во најголемиот дел има калиум, манган, бакар, калциум, железо и фосфор. Калиумот е важна состојка во клетките и телесните течности кои помагаат во контролата на срцевиот ритам и крвниот притисок. Манганот е важен како ко-фактор за антиоксидантни ензими, додека железото е потребно за формирање на крвни клетки. Прокељот содржи и фолна киселина, целулоза, како и флавоноиди.
Сојузник против бројни тешкотии
Тој е вистински сојузник во борбата против широк спектар на здравствени проблеми – спречува остеопороза, одличен извор на антиоксиданти, го подига имунитетот, го чисти организмот од штетни состојки бидејќи го забрзува варењето и подобрата функција на цревата. Лутеин и зеаксантин ги штитат очите, а се препорачува и за луѓе кои имаат хронична болка како резултат на дегенеративни промени како што се ревматизам, артритис и ишијас.
Превенцијата е најдобриот лек
Нутриционистите истакнуваат дека прокељот има силно антиканцерогено својство и затоа се препорачува да се консумира превентивно затоа што е особено ефикасен како заштита од рак на простата и дебело црево.
Истражувањата покажаа дека прокељот содржи специјална комбинација на состојки, од кои најважен е синигрин, кој навремено делува и ги уништува клетките на ракот, додека витаминот К го ограничува оштетувањето на невроните во мозокот, што е важно за спречување на Алцхајмеровата болест.
„Фабрика за среќа“
За прокељот се вели дека е „растение за среќа“ затоа што содржи една важна аминокиселина наречена триптофан, која создава хормон на среќата – серотонин. Значи, јадете што повеќе прокељ за да бидете среќни!
Минимална термичка обработка
И кога ќе го подготвите или готвите, не го загревајте повеќе од пет минути, бидејќи во спротивно прокељот ги губи сите активни компоненти, лековити и хранливи својства. Наједноставен начин да подготвите здрав оброк од прокељот е да го готвите пет минути, да го оставите да се цеди неколку минути, а потоа да го превртувате во лебници или мешавина од мелени житарки во тава, на која сте стопиле коцка путер. А.Н.