петок, мај 24, 2024
домаЖивотЗдравјеСиндром на ненадејна смрт кај децата

Синдром на ненадејна смрт кај децата

По ненадејната смрт на тригодишниот син на српскиот актер Срѓан Тодоровиќ од синдромот на ненадејна смрт- СИДС, се отворија многу прашања околу овој феномен. НАШЕ БЕБЕ се обиде да најде одговор на прашањето што е СИДС и како да се превенираат децата...

Синдромот на ненадејна смрт кај малите деца најчесто се јавува кај деца до една година, и тоа главно за време на спиење. Често се јавува кај момчињата, во зима, кај децата кои не се дојат, кај децата кои користат цуцли, а најчесто на возраст помеѓу 4 до 6 месеци од животот. Ненадејна смрт на постаро дете се јавува кај деца постари од една година, најчесто во сон. По фреквенција тоа е помалку застапено отколку кај новороденчињата”, вели д-р Снежана Русовац.

СИДС се смета за состојба кога детето умира под една година старост и нема објаснување за тоа што се случило.

Се верува дека ненадејна смрт е условена од постоење на неколку фактори. Во светот моментално има голем број на истражувања за причините за ненадејна смрт, затоа што и покрај сите дијагностички можности на располагање и наодите од обдукцијата, причината често останува необјаснета.

Кога се зборува за причините за ненадејна смрт кај дете, тие се движат во насока на респираторни заболувања од типот на заболувања на централното хиповентилационо пореметување, функцијата на централниот нервен систем и центар за контрола на будност, гушење (кое се јавува најчесто како резултат на регургитација на гастричната содржина и аспирирање на дишните патишта), проблем со срцевиот ритам.

Според американските национални здравствени институти како најчести фактори кои водат кон СИДС се:

– Бебето тешко се буди
– Тешкотии на телото за откривање на вишок на јаглероден диоксид во крвта
– спиење на стомакот или на страна
– спиење на екстремно меки површини
– спиење со родителите
– предвремено раѓање или ниска родилна тежина
– изложеноста на бебето на тутунскиот чад – и за време на бременоста на мајката и по раѓањето на бебето
– недоволна пренатална нега
– сиромаштија
– тоа што бебето е едно од близнаци или три, четири, итн.
– кратко растојание помеѓу бременоста

Превенција

Што се однесува до начинот на одбрана од можноста за појава на ненадеен синдром на смрт, сајтот Live Science даде препораки од Американската педијатриска академија. Експертите од оваа институција советуваат:

– Бебето да спие на грб. (Според податоците на Американската педијатриска академија, ова ја намалува веројатноста за СИДС за дури 50 проценти.)
– Детето треба да спие на тврда подлога.
– Бебето не треба да дали постела, тоа е да спие со родители. Од друга страна, се препорачува креветот на бебето да биде во просторијата каде што родителите спијат.
– Не треба да има перници, непотребни ќебиња и кадифени играчки во креветчето.
– Температурата не треба да биде премногу висока.
– Не употребувајте производи за кои може да се најдат на пазарот, кои се рекламираат како превенција од синдромот на ненадејна смрт, бидејќи никој од нив не е одобрен од страна на официјални институции, ниту пак се тестираат за безбедност и ефикасност.
– Не го присилувајте бебето да користи цуцла, но ако тоа го прави, давајте му ја за време на дремката или додека спие.
– Дополнително, националните здравствени институти препорачуваат доење како одлична заштита, бидејќи ја намалува веројатноста дека ќе се развијат патогени инфекции.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ