недела, декември 22, 2024
домаКујнаСите благодети на оревот

Сите благодети на оревот

Покрај тоа што оревите имаат два пати поголемо ниво на антиоксидантот полифенол, немаме навика за негово секојдневно конзумирање.

Ова овшје е толку богато со антиоксиданси што му помага на организмот да се ослободи од радикалите кои што ги оштетуваат ќелиите и предизвикуваат многу болести.

Јаткастото овошје, како што се бадемите, кикириките, фстаците, лешникот и индиските ореви, исто така се богати со незаситени масни киселини, витамини и протеини, меѓутоа според сите испитуивања ова овошје не се конзумира во доволни количини.

Испитувањата покажуваат дека секојдневното конзумирање на ореви ги намалува знаците на стареење, и истовремено штити од срцени заболувања и некои врсти на рак. Препорачаната дневна доза е да се изедат седум ореви во текот на денот.

Покрај антиоксидантите, оревите се богати и со здрави влакна, протеини, витамини и минерали. Со секојдневното внесувањ на ореви се намлуваат и шансите за заболување од дијабетес тип 2. Оревот во себе содржи и високо ниви на масти (55-56%), како и високо квалитетни протеини (15%), јаглени хидрати, а исто така е богат и со калиум, магнезиум, фосфор, железо и витамини Б и Ц. Тие во својот состав имаат и здрави мононезаситени масти и полинезастени масти кои не ги запушуваат крвните садови.

Многумина го избегнуваат внесот на ореви од страв дека ќе ја зголемат телесната тежина, но ова не е точно бидејќи со нивниот внес можете да изгубите на тежина. Тие ќе ви помогнат да се чувствувате сито подолг период.

Најдобро е да се конзумираат сирови, бидејки со термичка обработка се намалува нивната ефикасност.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ