Турската гастрономија и одржливост во MICHELIN водичот за 2025 година

0
10

MICHELIN водичот за 2025 година открива импресивен спектар на турската гастрономија, со 132 препорачани објекти кои ја истакнуваат кулинарската разновидност на земјата – 77 во Истанбул, 24 во Измир и 31 во Мугла. Оваа година, селекцијата беше претставена во хотелот Four Seasons Bosphorus во Истанбул, при што беа истакнати 32 нови објекти, вклучувајќи два ресторани со една MICHELIN ѕвезда, осум добитници на наградата Bib Gourmand и шест ресторани со наградата MICHELIN Green Star.

Прослава на кулинарската извонредност
Од интимни амбиенти до еколошки свесни практики, водичот ја слави посветеноста на готвачите и угостителите кои ги подигнуваат регионалните вкусови на нови височини. Наградата Bib Gourmand ги истакнува рестораните кои нудат исклучителни кулинарски искуства по пристапни цени. Оваа година, девет нови ресторани се приклучија на MICHELIN водичот, фокусирајќи се главно на турските вкусови – од традиционални јадења до модерни интерпретации на локални рецепти.

Специјалните награди за 2025 година ги истакнуваат врвните професионалци во угостителството. Јунус Озтурк од ресторанот OD Urla ја доби наградата MICHELIN Sommelier за неговата стручност со турските вина. Наградата за беспрекорна услуга (Service Award) му припадна на тимот од ресторанот Nicole, додека наградата за млад готвач (Young Chef Award) му беше доделена на Серхат Доѓрамаџи од ресторанот Mezra Yalıkavak за неговиот иновативен пристап кон традиционалната турска кујна и неговата посветеност на одржливоста и користењето локални производи.

Турција ја промовира одржливата гастрономија
Турција започна амбициозна мисија за промовирање на гастрономската одржливост, спојувајќи го своето богато кулинарско наследство со модерни, еколошки свесни практики. Новата генерација турски готвачи и сопственици на ресторани посветено создава гастрономска сцена која длабоко ги почитува културните корени на Анадолија. Благодарение на овие напори, шест нови ресторани оваа година ја добија наградата MICHELIN Green Star, зголемувајќи го вкупниот број на 10 ресторани во Турција кои се посветени на еколошки одговорна гастрономија.

GSTC критериуми за услуги со храна и пијалаци
Турција беше првата земја во светот која на владино ниво потпиша договор со Global Sustainable Tourism Council (GSTC) за подготовка на национална програма за одржлив туризам. Повеќе од 17.500 угостителски објекти се верификувани според GSTC критериумите, а 1.300 од нив се целосно сертифицирани. Благодарение на овие напори, Турција постигна лидерска позиција во одржливоста на глобалните индекси. Сега, Турција започнува пилот-програма која ќе ги примени GSTC критериумите во угостителската индустрија, со цел да се процени потенцијалот за одржливо сертифицирање на турските ресторани.

Вкусно и одржливо
Темелот на одржливото наследство на Турција се географски заштитените, локални и квалитетни производи од сите 81 провинции. Со 2.218 регистрирани производи од Турскиот завод за патенти и 29 регистрирани производи од Европската Унија, турската кујна ја нагласува важноста на природните методи на производство и традиционалните рецепти кои се пренесуваат од генерација на генерација.

Сите препораки од MICHELIN водичот за Турција ја слават иновативноста, креативноста и посветеноста на одржливиот развој, што ја прави турската гастрономија лидер во глобалната кулинарска сцена.

Подготви Ф.С.