четврток, април 25, 2024
домаОН: Девет од 10 убиства на новинари остануваат неказнети

ОН: Девет од 10 убиства на новинари остануваат неказнети

Експертите на Обединетите нации во вторникот објавија дека девет од 10 убиства на новинари остануваат неказнети. Во заедничката изјава по повод Меѓународниот ден за елиминација на неказнивоста на злосторствата против новинарите, експертите на ОН ги повикаа земјите да го истражат насилството врз новинарите и да ги гонат сторителите. Сметаат дека новинарите се уште се несигурни и дека има висока стапка на неказнивост за напади и убиства врз нив.

„Во текот на изминатата година, новинарите ширум светот беа под закани, малтретирани, физички нападнати, киднапирани, затворани, мачени и убиени – само затоа што ја завршија својата работа“, се вели во заедничката изјава.

Новинарските безбедносни закани добија нови форми во дигиталната ера, особено за новинарките.

„Додека на новинарите и новинарките им се закануваат додека ја вршат својата работа, жените, вклучително и оние од малцинските групи, се изложени на многу поголем ризик од сексуален напад и родово базирано насилство на интернет, вклучувајќи вознемирување, труење, силување и смртни закани“, велат тие.

Според соопштението, неказнивоста за ваквите дела ја поткопува нивната самодоверба, ги стигматизира и генерира страв, срам, репутација и професионална штета.

„Во екстремни случаи, заканите на Интернет може да ескалираат до физичко насилство, па дури и до убиство, како што покажа убиството на Дафне Каруана Галиција, која се бореше против корупцијата во Малта“, велат експертите.

Нападите врз новинари – напад врз правото на општеството да биде информирано

Мислењата се дека нападите врз новинарите се напад врз правото на општеството да биде информирано, врз правото на слобода на изразување, како и врз многу други човекови права, вклучително и правото на живот и слобода на поединците во прашање.

Тие сметаат дека треба да се направи многу повеќе за да се заштитат претставниците на медиумите.

Минатата година, според УНЕСКО, 62 новинари ширум светот биле убиени само затоа што ја вршеле својата работа, изјави во претходно соопштение генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш.

„Многумина беа убиени додека известуваа за конфликт. Но, во последниве години, бројот на медиумски работници убиени надвор од зоните на конфликт е зголемен“, рече Гутереш.

Тој додаде дека во многу земји, истрагите за корупција, трговија со луѓе, кршење на човековите права или еколошки прашања ги става новинарите во ризик. А.Р.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ