вторник, мај 21, 2024
домаЖивотЖивотна срединаCOP23 e прва конференција со сертификат за одржливост

COP23 e прва конференција со сертификат за одржливост

COP23 во Бон е прва конференција на ОН за климатски промени што добива официјален сертификат за еколошка перформанси. Федералната министерка за животна средина, Барбара Хендрикс и Оваис Сармад, заменик-извршен секретар на ОН за климатски промени денеска го примија сертификатот за Еко-управување и ревизија (ЕМАС). Сертификатот ја потврдува успешната и еколошка организација на конференцијата за.

Специјален известувач од Бон за НЕА.
Специјален известувач од Бон за НЕА.

Организаторите на настани веќе се стремеа кон доследно намалување на оптоварувањата врз животната средина при планирањето започнато пред единаесет месеци, а нивната работа е документирана во еколошката изјава што се бара според ЕМАС, наведоа во заедничката изјава Сојузното министерство за животна средина на Германија и ОН за климатски промени.

„Успеавме да ја направиме Конференцијата за климатски промени еколошка и одржлива. Ова е важен сигнал за конференција која не е само за преговори, туку и за преземање акција. Не треба да се потенцира дека сеуште има место за подобрување во одредени области – оваа COP само го означува почетокот на патот за учење. Силно препорачувам да го користите EMAS како мерило за идните Конференции за климатски промени“, рече федералната министерка за животна средина, Барбара Хендрикс.

Оваис Сармад, заменик-извршен секретар на ОН за климатски промени, рече: „Сакам да им се заблагодарам на германската влада, народот од Бон и мојот персонал за сеопфатното прифаќање на Конференцијата на ОН за климата 2017 и нејзината амбиција да биде најеколошка COP досега. Навистина сме среќни што имаме седиште во земја која работи на определена транзиција кон еколошка и постојано поодржлива иднина. Затоа, добивањето на високиот сертификат за ЕМАС не беше подарок. Овде мислам дека заедно го подигнавме прагот за одржливост на конференции на ОН со околу 28.800 луѓе кои учествуваа во текот на две недели. Сигурен сум дека многумина ќе се осврнат на она што е постигнато, во рамките на системот на ОН и пошироко, за инспирација за тоа како сите настани и конференции можат да ја одиграат својата улога во исполнувањето на Парискиот договор и Целите за одржлив развој“.

Сите цели и мерки беа документирани во изјавата за заштита на животната средина, а потоа беа оценети на лице место во текот на неколку дена од страна на еколошките верификатори и потоа беа потврдени. Ваквите мерки вклучуваат одбегнување на отпад и строго одвојување на отпадот, климатски прилагодено угостителство, одличен локален јавен превоз, климатски неутрални шатл-услуги и еколошки исправни и рециклирачки материјали, и за привремените структури. Снабдувањето со енергија и потрошувачката на вода се исто така меѓу областите што треба да се разгледаат следно.

Улогата на 650 волонтери кои ја поддржаа конференцијата и добија обука за прашања поврзани со животната средина на COP23, не треба да се потцени. Тие ги информираа учесниците, на пример, за бројните фонтани за вода за пиење низ просториите на конференцијата (речиси 50), каде што учесниците можеа да ги полнат своите COP23 рециклирачки шишиња што ги добија при регистрирањето. Верификаторот за животна средина потврди дека овој пристап, исто така, добро функционираше.

По конференцијата, податоците за потрошувачката, собраните податоци и целите и мерките од оригиналната еколошка изјава ќе бидат евалуирани и испитувани од страна на еколошкиот верификатор. Ова ќе вклучува прецизна пресметка на предизвиканите неизбежните емисии на стакленички гасови, на пример, со доаѓањето и заминувањето на учесниците. Овие емисии ќе бидат неутрализирани со потврдени кредити за намалување на емисиите (CERs) од особено амбициозни меѓународни проекти за климатска акција.

Стопанската и индустриска комора (ИХК) на Дуизбург, одговорна за Бон, исто така, предаде сертификат за регистрација за официјалната база на податоци за ЕМАС. COP23 ќе биде додадена во регистарот на EMAS, кој сега содржи над 9.000 сајтови на компании и организации посветени на заштитата на животната средина.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ