вторник, ноември 26, 2024
домаЖивотЕликсир на младоста: Овој витамин спречува појава на брчки и стареење на...

Еликсир на младоста: Овој витамин спречува појава на брчки и стареење на кожата!

Без него, телото старее многу побрзо. Доколку сакате лице без брчки, зголемете го внесот на овој витамин, советуваат дерматолозите

Витаминот Е е одговорен за добрата состојба на кожата и е одличен борец против фините линии кои обично се јавуваат по 40-годишна возраст. Неговите својства се помалку познати, но тоа е всушност основната состојка кај повеќето козметички препарати и креми против брчки.

-Витаминот Е е како лепак што држи сè заедно – вели Денди Елгеман, британски дерматолог.

Кремите со оваа состојка се многу ефикасни и имаат многу придобивки за кожата. Истражувањата покажаа дека изложеноста на сонце го намалува процентот на витамин Е во кожата за 50 проценти, па затоа е многу важно да се надомести.

Помага да се задржи кожата хидрирана, што значи побавно стареење и успешна борба против воспалителните процеси. Студијата исто така откри дека употребата на витамин Е ги намалува симптомите на атопичен дерматитис, кој се карактеризира со сува, црвена и испукана кожа.

Покрај тоа, го подобрува имунолошкиот систем, се бори против ракот, дијабетесот и го штити срцето од кардиоваскуларни заболувања.

Доволна доза во телото може да обезбедите и преку одредена храна. Еве каде го има витаминот Е најмногу:

Спанаќ – Зелениот лиснат зеленчук како спанаќот е богат извор на витамин Е и многу други антиоксиданси.

Зачини – Билки како сушен босилек или оригано се богат извор на витамин Е. Додадете ги овие зачини во вашиот оброк и вашето тело ќе ви биде благодарно.

Кикирики – Тоа е богат извор на токоферол, моќен и растворлив антиоксиданс витамин Е кој ги регулира мембраните на клетките во жлездите, а исто така ја штити кожата од штетни слободни радикали.

Бадеми и фстаци – Исто како кикиритки, тие се богати со атиоксиданси кои се неопходни за организмот.

Брокула – Овој зелен зеленчук е супер храна која е богата со многу витамини како А, Ц, Д, Е и К. Најдобро се конзумира сурова или зготвена на пареа.

Црвени пиперки – Црвениот зеленчук, особено пиперките, се богати со витамини Е и Ц, како и други моќни антиоксиданси.

Чили – Овој зачин содржи неверојатна количина на витамин Е.

А.Н.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ