четврток, мај 30, 2024
домаНаше БебеХематом по породувањето

Хематом по породувањето

Хематом во матката за време на почетокот на бременоста може да предизвика непријатност и да внесе страв во животот на жената. На првиот знак на прокрварување идната мајка треба да се јави кај матичниот гинеколог за помош. Најчестите прашања што ги мачат трудниците се како да направат разлика меѓу хематом од други нарушувања во растот и развојот на фетусот, и како се лекува?

Хематом претставува крварење поради искинати крвни садови. Тие можат да се формираат во различни органи или ткива. Хематомите на женските гениталии се најчесто резултат на траума или се јавуваат за време на бременоста. Најчесто тие се формираат при самото раѓање, поради оваа причина тие се нарекуваат и пурпурални хематоми. Во постнаталниот период, при што постнаталната гонореја се опоравува по бременоста. Инциденцата на оваа компликација е околу 1: 600 родени. Хематомите доведуваат до симптоми кај жената кога нивната големина достигнува или поминува со дијаметар од 3,5 cm.

Класификација на хематоми

Хематомите на женските гениталии се класифицирани според нивната положба:

Вулварен хематом – крвта кај овој хематом се лоцира меѓу мускулниот слој на карличната дијафрагма-мускулите кои градат пелвично дно и со кожата се покрива перинеумот и вулвата. Тие може да се наоѓаат во предниот урогенитален регион или во ректалниот регион;
Вагинален хематом – хематомот е формиран во внатрешноста на мускулниот слој;
Хематом на врските кои ја поддржуваат матката – тие се исто така познати како ретроперитонеални.

Причини за формирање на хематом

Главните причини за формирање на пуерперални хематоми се компликации за време на породувањето. Продолженото време на вагинално раѓање е предуслов за трауматизирано формирање на меко раѓање и формирање на хематом.

Хематомите може да се појават кога има прекин на епизиотомијата или кога мукозната мембрана се јавува за време на породувањето. Предуслов за ова се богатите крвни ткива во областа на карлицата.
Формирањето на ретроперитонеален хематом може да е поврзано со тешка ротација на главата на плодот и користењето на форцепс, но исто така е појава која може да настапи како резултат на раѓање по оперативен пат.

Клинички изглед во присуство на хематом

Кај вулварен хематом, повеќето од поплаките се силни болки, се забележува промена во бојата на кожата и се чувствува оток. Овие хематоми најчесто се наоѓаат на едната страна од женските гениталии.

Кај вагиналниот хематом поплаките на жената се најчесто од болка во областа на перинеумот и чести болки при дефекацијата, поради стискање на ректумот. Гинеколошкиот преглед го отежнува гледањето на вагината поради локализацијата на хематомот. Вагината може да има живописна боја.

Ретроперитонеалните хематоми не се забележани за време на рутински преглед, па симптомите на анемија се најчестите симптоми. Тоа се низок крвен притисок, бавен пулс, бледа кожа.

Третман на периоперативни хематоми

Пред третманот со хематом, треба да се утврдат нејзините димензии.
За хематоми помали од 5 см, почекајте и проверете дали растат. Мерки се преземаат за да се избегне инфекција.
Хематомите поголеми од 5 см и оние кои брзо растат може да бараат хируршки третман. Во присуство на епизиотомија, шевовите се отстранети и се врши ревизија. За време на хируршка интервенција, потребно е да се открие изворот и да се запре крварењето. Пред да се премине кон оперативно отстранување на хематом се стабилизира жената и по потреба се вршат реанимационни дејствија.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ