понеделник, јуни 17, 2024
домаЖивотЗдравјеХепатитис од непознато потекло откриен кај мали деца во дури пет европски...

Хепатитис од непознато потекло откриен кај мали деца во дури пет европски земји

Здравствените научници објавија дека испитуваат случаи на акутен хепатитис од непознато потекло кој се шири меѓу најмладата популација од дури пет европски земји и една американска сојузна држава. Надлежните национални, европски и светски организации го следат развојот на настаните и се вклучени во истрагата.

По извештаите за случаи на акутен хепатитис од непознато потекло објавени од Агенцијата за здравствена безбедност на Велика Британија, дополнителни случаи кај деца се пријавени во Данска, Ирска, Холандија и Шпанија.

Европскиот центар за конѕтрола на болести (ЕЦДЦ) не прецизира колку случаи вкпно се регистрирани во четирите споменати држави. Дополнително, пријавени се девет случаи на акутен хепатитис кај деца на возраст од една до шест години во американската држава Алабама, кои исто така биле позитивни на аденовирус, а две ќе мора да одат на трансплантација на црн дроб. Светската здравствена организација (СЗО) извести дека во Ирска имало пет, а во Шпанија три случаи.

Истрагите се во тек во сите земји кои известуваат. Во моментов, точната причина за хепатитис кај овие деца останува непозната. Тим истражувачи во Велика Британија, каде што досега се случиле повеќето случаи, верува дека инфективната причина најверојатно се заснова на клиничките и епидемиолошките карактеристики на случаите што се истражуваат.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) работи со тимови во секоја од земјите што известуваат, заедно со СЗО и други клучни партнери за поддршка на тековните истраги. ЕЦДЦ ја олеснува размената на информации веднаш штом ќе станат достапни, како и алатки за спроведување на истраги.

Во текот на изминатиот викенд, Агенцијата продолжи да ги споделува сите достапни информации со овие земји преку својата мрежа за хепатитис и со клиничките организации, Европската асоцијација за проучување на црниот дроб и Европското здружение за клиничка микробиологија и заразни болести ESCMID.

ЕЦДЦ ќе продолжи да го следи развојот на настаните преку своите разузнавачки активности за епидемијата и да се поврзува со земјите-членки и меѓународните партнери, се вели во соопштението објавено на официјалната веб-страница на европската организација.

Претходно овој месец, на 5 април, Велика Британија објави зголемување на случаите на акутен хепатитис од непознато потекло кај претходно здравите деца од Шкотска на возраст под 10 години. Една недела подоцна, тие објавија дека покрај случаите во Шкотска, имало уште 61 случај под истрага во Англија, Велс и Северна Ирска, при што повеќето од овие случаи се деца на возраст меѓу две и пет години.

Во меѓувреме, Шкотска објави на 14 април дека од 13-те испитани случаи, два пара случаи биле епидемиолошки поврзани. Случаите во Велика Британија се клинички докажани како тежок акутен хепатитис со покачени нивоа на ензимите на црниот дроб и многу случаи имале жолтица. Некои од случаите пријавиле гастроинтестинални симптоми, вклучувајќи абдоминална болка, дијареа и повраќање во претходните недели. Повеќето случаи немаа треска. Некои од случаите бараа нега во специјализирани педијатриски одделенија на црн дроб, а неколку дури и беа подложени на трансплантација на црн дроб.

Првичните хипотези на тимот за инциденти во Велика Британија за етиолошкото потекло на случаите се фокусираа на инфективниот агенс или можната изложеност на токсичност. Не беше пронајдена поврзаност со вакцината за КОВИД-19, а деталните информации собрани преку прашалниците за случаи на „Храна, пијалок и лични навики“ не успеаја да идентификуваат вообичаена изложеност.

Токсиколошките студии се во тек, но се смета дека се со поголема веројатност да се од заразна етиологија со оглед на епидемиолошката слика и клиничките карактеристики на случаите.

Лабораториските испитувања на случаите исклучија вирусен хепатитис од типовите А, Б, Ц, Д и Е во сите случаи. Од 13 случаи пријавени од Шкотска за кои се достапни детални информации за тестот, три биле позитивни на инфекција со САРС-КоВ-2, пет биле негативни, а два биле документирани дека биле заразени пред три месеци. Единаесет од овие 13 случаи имале резултати од тестирање на аденовирус, а пет биле позитивни.

Извор: ECDC/BBC

 

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ