среда, јули 24, 2024
домаЕКОНОМИЈАКолку чинат чантите на Диор?

Колку чинат чантите на Диор?

Во средината на 2024 година, во Италија се појавија обвиненија за незаконски практики и нарушување на работничките права во фабриките кои произведуваат облека за Диор и Армани. Италијанските медиуми открија дека во одредени фабрики работниците биле принудени да работат под нехумани услови, со прекумерни работни часови и ниски плати. Овие откритија беа поткрепени со тајно снимено видео и сведочења на работници кои се плашеа од реперкусии, но решија да проговорат.

Обвинителите во Милано го истражуваат синџирот на снабдување на околу десетина други модни брендови, рече лице запознаено со оваа материја, откако единица на францускиот LVMH во Италија беше ставена под судска администрација во истрага за експлоатација на работници.

Судот во Милано назначи комесар за управување со производител во сопственост на LVMH, кој произведува чанти со брендот Диор, по истрага на четири од неговите добавувачи во околината на модната престолнина на Италија, со која беа откриени незаконски работни услови за персоналот.

Во оваа истрага предничат истрагите против Диор и Армани кои брзо одговорија на обвинувањата со јавни изјави во кои тврдат дека не биле свесни за ситуацијата во фабриките и дека тие се посветени на одржување на високи етички стандарди. Двете компании ветија дека ќе спроведат детални истраги и дека ќе преземат соодветни мерки за да ги поправат условите во фабриките.

Само колку за илустрација, најновата истрага во Милано покажала дека мал производител можел да наплати од Диор само 53 евра (57 американски долари) за изработка на чанта, која модната куќа потоа ја продавала во продавниците за 2,600 евра.

Јавноста и медиумите,пак, реагираат со големо незадоволство и критики кон двете компании. Многу луѓе изразија гнев поради тоа што вакви практики постојат во 21-от век, особено во модната индустрија која се стреми да промовира етика и одржливост. Се појавија и повици за бојкот на производите на Диор и Армани додека не се подобрат условите во фабриките.

Италијанските власти најавија дека ќе спроведат официјални истраги за да утврдат дали има прекршување на законите за труд и човечки права. Доколку се утврди дека компаниите биле свесни за овие практики или не преземале соодветни мерки за нивно спречување, тие може да се соочат со значителни казни.

Овој скандал го поттикна и поширокото прашање за условите во кои се произведува модата што ја носиме. Многу активисти и организации за заштита на правата на работниците го искористија моментот за да повикаат на поголема транспарентност и одговорност од страна на модните компании.

Скандалот со Диор и Армани во Италија е уште еден потсетник за важноста на етичкото производство и почитувањето на работничките права. Оваа ситуација потенцира дека дури и најпознатите и најреспектираните брендови не се имуни на критики и дека мораат постојано да работат на подобрување на своите практики за да ја задржат довербата на своите потрошувачи.

Подготви: Н.Д.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ