На почетокот треба веднаш да објасниме што е отров. Отровот може да биде речиси секоја супстанца која се наоѓа на н во недозволено место во недозволено време и во забрането количество. Па дури и готварската сол, која што сите ние ја користиме секој ден, може да биде отров доколку се користи во големи количини.

Ако некоја амбалажа или производ содржи штетни материи, тоа не значи дека тие ќе дојдат кај нас и ќе предизвикаат штетни ефекти. Патот на доспевање на токсини во човечкото тело не е едноставен и зависи од многу фактори (физичко-хемиските својства, концентрација, доза, изложеност време, итн.)

Подолу, кратко и јасно, ги објаснуваме кодовите што може да се најдат на пакувањето и на производите што ги користите секој ден.

Етикетите можат да бидат претставени со броеви и симболи.

Етикети со броеви (обично триаголник со стрели и акроними, но може да се најде и означување без стрела, или само број без кратенки)
Анекс I, пластични садови скратеница

1 – PET (често PETE (кратенка за полиетилен терефталат) -.. Полиетилен терефтала. Не треба да се знае што е полиетилен, или она што е фталат, но треба да знаете дека шишиња направени од оваа пластика се наменети за еднократна употреба. Се разбира, ова не значи дека ќе бидат опасни по живот, ако го користите неколку пати, но треба да се избегне долгорочна употреба на овие шишиња, пред се заради хигиенски причини. Некои студии покажале дека постои можност да емитуваат антимон и токсични материи кои се мешаат со производството на хормони.

2 – HDPE (понекогаш HDP (кратенка за висока густина полиетилен)) – полиетилен со висока густина. Станува збор за т.н. “добра” пластика, за која има најмалку веројатноста за појава на испуштањето на штетни материи.

3 – PVC (понекогаш 3V (кратенка на поливинилхлорид)) – поливинил хлорид. Овој вид на пластика треба да се избегнува кога станува збор за пакување на производи за лична употреба. Сепак, често може да ја најдете на шишиња етикетата ПЕТ до која стои и број 3, во близина на број 1. Ве молиме не кревајте паника, бидејќи тоа само значи дека токму етикета е направена од ПВЦ материјал, кој практично не влијае врз вас, а се пие течноста од шишето.

4 – LDPE (кратенка на полиетилен со мала густина)) – ниска густина полиетилен. како и пластика под реден број 2, е една од безопасните категории. Не се користи за правење пластични шишиња, но главно за производство на пластични кеси за намирници, како и чанти кои се наоѓаат во супермаркетите на касите.

5 – PP (скратеница од полипропилен) – полипропилен. Уште една “добра” пластика. Обично е бела или полу-транспарентна. Во секојдневниот живот, обично може да се види како еден вид на пластика која се користи за правење чаши за јогурт и кисело млеко.

6 – PS (скратеница од полистирен) – полистирен. Пластика што најчесто се среќава за кафиња за една употреба, или во пакување на брза храна. Оваа пластика користи соединение кое што според некои истражувања може да влијае на појавата на рак и други болести. Затоа, како и со ПЕТ амбалажата, треба да се избегне неговата повторна употреба.

7 – PC (или нема индикации) – Ова е најлошиот вид на пластика за прехранбени производи, бидејќи може да ги испушти хемиските елементи BPA (бисфенол А). Затоа, речиси и не може да се сретне со производи кои се користат за лична употреба. Исто така, многу шишиња за бебиња, како и друга опрема, истакнуваат дека не содржат BPA (без BPA ).

Ознака за нумерирање и кратенки на пакувањето за хартија и картон

20 – Картонска амбалажа – главно се користи за картони наменети за пренос (брановидни картони).
21 – Разни видови на хартија – весници, списанија, каталози (обична картичка)
22 – Канцелариски хартија, книги
23 – Картон (пакувања за чување на замрзната храна, честитки, корица од книга)

Ознака за нумерирање и кратенка за метали

40 – Челик (FE)
41-алуминиум (АЛУ)

Нумерички код и кратенки за дрвени материјали
50 – дрво (FOR)
51 – Корк (ЗА)
Ознака за нумерирање и кратенката за текстилни материјали
60 – памук (TEX)
61 – Јута (Текс)

Нумерирање и кратенка за стакло

70 – Безбојно стакло (GL)
71 – Зелено стакло (GL)
72 – Браун стакло (GL)

Нумерирањето во повеќеслојна пакување – пакување кој е претежно составен од хартија и картон, но не може рачно да се расклопуваат во нејзините составни материјали

80 – Хартија и картон во комбинација со метали
81 – Хартија и картон во комбинација со пластика – картонски плочи, пакување за сладолед
82 – Хартија и картон во комбинација со алуминиум
83 – Хартија и картон во комбинација со бел лист
84 – Хартија и картон во комбинација со пластични алуминиум – картони, млеко, сокови
85 – Хартија и картон во комбинација со пластика, алуминиум и бела чинија