вторник, мај 21, 2024
домаЖивотЗдравјеНикој не смее да го игнорира загадувањето на воздухот

Никој не смее да го игнорира загадувањето на воздухот

И додека Скопје, Тетово, Битола и други градови низ Македонија  во моментов се борат со високо ниво на загадување на воздухот, предизвикувајќи здравствена криза, новиот извештај објавен од УНИЦЕФ сугерира дека дишењето во услови на висока загаденост на воздухот може трајно да ги оштети мозоците на младите деца. Според извештајот на УНИЦЕФ објавен во вторникот, токсичниот воздух ја намалува детската интелигенција и меморијата, влијае на резултатите од тестовите и предизвикува невролошки проблеми во однесувањето, како што се анксиозност, нарушување на хиперактивноста при дефицит на вниманието и одложувања во развојот.
Според студијата, мозокот на детето е особено ранлив бидејќи може да биде оштетен со помала доза на токсични хемикалии, во споредба со мозокот на возрасните. Децата, исто така, се високо чувствителни на загадувањето на воздухот бидејќи дишат побрзо и поради тоа што нивната физичка одбрана и имунитет не се целосно развиени.
Речиси 17 милиони бебиња на возраст под една година живеат во области каде што загадувањето на воздухот е најмалку шест пати повисоко од меѓународните граници, предизвикувајќи да дишат токсичен воздух и потенцијално да го загрозат развојот на мозокот, се вели во извештајот.
Извештајот на УНИЦЕФ со наслов “Опасност во воздухот” исто така открива дека повеќе од три четвртини од овие деца – 12 милиони – живеат во Јужна Азија, каде загадувањето на надворешниот воздух ги надминува шест пати меѓународните граници поставени од Светската здравствена организација.
“Не само што загадувачите им штетат на белите дробови на белите дробови – тие можат трајно да го оштетат нивниот мозок во развојот – а со тоа и нивната иднина”, рече извршниот директор на УНИЦЕФ, Ентони Лејк.
Заштита на децата од загадување на воздухот, не само што ги придобива децата, исто така тоа им помага на нивните општества преку намалени трошоци за здравствена заштита, зголемена продуктивност и побезбедна, почиста околина за сите.

Дишењето загаден воздух може да го оштети мозочното ткиво и да го поткопа когнитивниот развој, со доживотни импликации и неуспеси. Родителите најчесто прашуваат што можат да сторат за да ги намалат ризиците за здравјето на своите деца. Нагласувајќи го влијанието од загадениот воздух врз  мозоците на бебињата, во извештајот се истакнуваат и некои итни активности, вклучувајќи и итни чекори што родителите треба да ги преземат за да ја намалат изложеноста на децата во домот до штетни гасови произведени од тутунски производи, печки за готвење  и грејни тела.

Дел од активностите се:
* Намалување на загадувањето на воздухот со инвестирање во почисти, обновливи извори на енергија како за замена за согорување на фосилни горива
* Да се обезбеди достапен пристап до јавниот транспорт; да се зголемат  зелените површини во урбаните области; и да се обезбедат подобри опции за управување со отпад за да се спречи отворањето на штетни хемикалии
* Да се обезбедат соодветни маски за филтрирање на воздухот кај децата за да се намали ризикот од изложеност на загадувачки материи
* Да се креира паметно урбанистичко планирање, така што главните извори на загадување да не се наоѓаат во близина на училиштата, клиниките или болниците
* Подобрување на целокупното здравје на децата за подобрување на нивната еластичност, која вклучува превенција и третман на пневмонија, како и промоција на ексклузивно доење и добра исхрана
* Подобрување на знаењето и следење на загадувањето на воздухот
“Ниедно дете не треба да дише опасно загаден воздух – и ниедно општество не може да си дозволи да го игнорира загадувањето на воздухот”, додава Лејк.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ