четврток, декември 5, 2024
домаЖивотЗдравјеОвој вид риба го балансира холестеролот, е неверојатен извор на витамин Д...

Овој вид риба го балансира холестеролот, е неверојатен извор на витамин Д и калциум

Иако често се спакувани во конзерви, тоа не значи дека нивната вредност е помала – најчесто се пакуваат веднаш по уловот, па сепак ги носат сите вредни состојки кои ги красат. Покрај совршениот вкус, сардините се многу корисни и за вашето здравје. Полни се со протеини и богати со омега-3 масни киселини, кои го балансираат холестеролот во крвта и имаат антиинфламаторно дејство, а неопходни се за здравјето на кардиоваскуларниот, нервниот и имунолошкиот систем.

Исто како витамините Б, кои исто така се наоѓаат во големи количини во сардините, особено витаминот Б12. Важно е да знаете дека сардините се одличен извор на витамин Д и калциум, а содржат и значително количество фосфор – сите градежни елементи за силни коски и заби.

Сардините исто така се богати со железо и содржат селен, магнезиум и јод. Сардините содржат две клучни хранливи материи кои ќе ги одржат вашите коски силни додека стареете. Бидејќи коските на оваа риба се мали, тие остануваат во неа, што е добра вест за вашите коски.

„Сардините кои се јадат со коски се одличен извор на калциум, кој е многу важен за здравјето на коските“, вели Ања Розен, нутриционист од Њујорк.

Една конзерва сардина содржи околу 27 проценти од потребната дневна доза на калциум, што е повеќе од една чаша млеко. Но, покрај калциумот, постои уште еден додаток за здравјето на коските – тие се одличен извор на витамин Д, кој му е потребен на телото за да го апсорбира калциумот. Ако на вашето тело му недостига овој витамин, калциумот нема да може да ја заврши својата работа за заштита како што треба.

Затоа, масните риби, како лососот или сардините, се одличен природен извор на витамин Д. Сардините се одличен начин за добивање омега 3 масни киселини бидејќи секоја конзерва содржи околу 1 грам од овие масти кои го сакаат срцето.

Исхраната богата со омега-3 масни киселини нуди бројни придобивки, а една од нив е намаленото ниво на холестерол, намаленото воспаление и намалениот ризик од развој на срцеви заболувања, вели д-р Бетани Кит.

Во студија спроведена пред 10 години, експертите анализирале податоци од околу 200.000 луѓе кои имале срцеви заболувања или биле целосно здрави и откриле дека консумирањето 175 гр мрсна риба неделно може значително да го намали ризикот од развој на срцеви заболувања кај здрави луѓе.

Заедно со калциум, витамин Д, масни киселини и протеини, сардините се одличен извор на витамин Б12. Една лименка сардина содржи околу 343 проценти од потребната дневна доза. Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до замор, отежнато дишење и ниско ниво на енергија. Иако витаминот од сардината нема да ви даде енергија инстантно како кофеинот, доколку ги вклучите во исхраната ќе ви помогнат да бидете полни со енергија во поголемиот дел од времето, пренесува „ординација.хр“.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ