четврток, мај 30, 2024
домаЖивотСоцијална политикаПрепознатлив знак за "мир"

Препознатлив знак за “мир”

Дали знаете кој и зошто измислил знак за мир кој автоматски се препознава насекаде во светот?

Знакот на мирот беше измислен во 1958 година. Британскиот уметник Џералд Холт привлече три-линија коло, со намера да дизајнира симбол за директна акција против нуклеарната војна. Линиите во кругот, исто така, може да ги претставуваат семафорвите букви “n” и “d” кои стојат зад “нуклеарно разоружување”. Холтон го заврши својот дизајн на 21 февруари 1958 година, а симболот за прв пат беше виден во јавноста за време на маршот на Директната Акциона Команда против нуклеарната војна на 4 април, и оттогаш стана познат во целиот свет. Во 1960-тите, исто така, почна да се користи во САД како симбол на мирот, и се уште се користи и денес.

 

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ