четврток, мај 30, 2024
домаНаше БебеВо автомобилско седиште без зимска јакна!

Во автомобилско седиште без зимска јакна!

Настинката може да се излечи, но скршениот врат не може и повеќето луѓе не размислуваат за, туку повеќе се плашат од студот, вели советник за детски седишта во автомобил/

Со доаѓањето на постудени денови, се облекуваме потопло и се чини дека е логично детето да го ставиме во зимска јакна во седиштето на автомобилот. Но, ова може да биде огромна грешка, особено во случај на судир кога може да направи голема разлика.

Зимските јакни, особено оние кои се дебели и лизгави, го отежнуваат затегнувањето на безбедносните ремени. Покрај тоа, тие се дебели и повторно го блокираат доброто протегање на ремените над бебето. И покрај тоа што ви се чини дека детето е добро затегнато, тоа не е вистина. Постојат многу места помеѓу телото на детето и појасот, и токму тоа е клучно во слчај на судир. Значи, детето лесно може да излезе од седиштето, како да не е врзано.

Тестовите за автомобилски несреќи со кукли во зимски јакни покажаа колку е опасно ова. Куклите го напуштија седиштето на автомобилот, без разлика за што се добро врзани. Ова го зголемува ризикот од сериозни повреди на главата и вратот, фрактури, па дури и смрт.

Погледнете како изгледа:

– Зимските јакни, скафандерите и, генерално, дебелата и лизгава облека спречува правилно врзување на детето во седиштето во автомобилот. Ременот на столчето, или ременот на возилото со цел да ја исполнат својата заштитна функција мора да биде цврсто во телото на детето. Дебелите јакни и сличната облека тоа не го дозволува и детето може да се лизне надвор од ременот и сериозно да се повреди. Замислете колку воздух е протеран од јакната кога таа ќе се стави во кеси за вакумирање. Па така и во овој случај, воздухот при судир излегува од јакната и остава празен простор помеѓу ременот и детето. Така што излегува како детето воопшто да не е врзано – вели Јана Босанац, советник за автомобилски седишта за деца.

Родителите многу малку се свесни за овој проблем, додава експертката.

– Многу луѓе се плашат дека децата ќе настинат, ќе се разболат, или ако за толку кратко ќе му се соблече јакната. Тие повеќе размислуваат за треската и болест отколку за можноста детето да „заработи“ скршен врат. Топлината може да се излечи, но скршен врат не може. Исто така е тешко за многу родители на секој час да им ја соблекуваат облекуваат јакната на детето, да го седнуваат назад, па повторно да го дигаат. Сепак, оваа акција од 20 секунди е нешто што ќе го спаси животот на бебето. – објаснува Јана Босанац.

Како да го врзувате и облекувате детето во зима во седиштето на автомобилот?

zimski jakni 2

– Во студени месеци, бебето треба да биде облечено во слоеви. Под јакната може да има подебела кошула или слично парче облека. По пристигнувањето во автомобил треба да му се соблече јакната и цврсто да се зацврсти на седиштето, а јакната може да му се стави наопаку, да се покрие со неа или со ќебе или и двете (како што е прикажано на сликата).

Детето нема да направи ништо во таа половина минута додека сте ангажирани, а јакната над него ќе го загрее се додека автомобилот не се загрее. Потоао на детето ќе може да му се отстрани само тогаш кога е доволно топло. Ако тоа е мал бебе кое се вози во корпа може уште од дома да се стави без јакна и така да се врзе во седиштето, да се стегне со појасот и врз него да се фрли ќебе за да се загрее .

Додатоците за затоплување во автомобил може да бидат опасни

Исто така, треба да се забележи дека има многу додатоци за појаси со решетки и слично што се продаваат на нашиот пазар и се рекламираат како идеална прилика за ладни денови, објаснува Јана Босанац.

Тaa додава дека е важно да се знае дека не смее да се додава ништо во седиштето на автомобилот под бебето, а што не го одобрил производителот на седиштето за автомобили. Овие универзални додатоци можат да бидат опасни, бидејќи тие често се мешаат со правилното поставување на ремени, не се тестираат на овие седишта и се направени од материјали кои лесно се загреваат и се лизгаат. Само оригиналниот приклучок специфициран и одобрен од производителот на седиштето може да се користи.

5 чекори за да направите да му биде топло на бебето во автомобилот:

  • Вклучете го автомобилот пред да се движите.
  • Облечете го детето слоевито и отстранете ја зимската јакна пред да влезете во автомобилот.
  • Ставете го детето во седиштето и добро затегнете ги ремените.
  • Повлечете ја јакна наопаку, т.е. само повлечете ги рацете преку ракавите на предната страна.
  • Наместо да ја облекувате јакна наопаку, можете да го покриете бебето со ќебе

Погледнете го тестот на ADAC со и без јакни:

Што треба да носат возрасните во зима?

Возрасните, како и децата во автомобил, исто така, треба да ги симнат јакните, објаснува Јана Босанац.

Ременот за автомобил, исто така, мора да биде цврсто на телото за да ја изврши својата заштитна функција. Исто така е можно само да ја откопчате јакната и да ги врзете ремените на телото, а потоа олабавете ја јакна над ременот (како што е прикажано подолу). Важно е јакната да не се меша со точниот опсег на ременот и да е до телото, заклучува таа.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ